Bewegend Verleden: Volksdansen op het Waagplein in Alkmaar, 1954 [video]

Dansen op het Waagplein.

Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: Volksdansen op het Waagplein in Alkmaar, 1954.

Het was in de zomer van 1954 dat Alkmaar 700 jaar stadsrechten had. Voor dit jubileum werd een enorm feest georganiseerd. Wekenlang stond Alkmaar in de belangstelling en werden tientallen festiviteiten gehouden.

De naam Alkmaar was voor de gelegenheid in ‘Snorrendam’ veranderd en alle mannen in de stad lieten daarom hun snor staan. Tot op de dag van vandaag lopen er heren rond met een snor die toen zijn oorsprong heeft gevonden!

(Lees en kijk ook naar een eerdere aflevering van Bewegend Verleden: Stoelendans in een ‘Veteran Car’)

Eén van de vele festiviteiten was een mooie demonstratie van volksdansen op het Waagplein. Ruim 130 jonge mensen lieten hun kunsten zien.

In de krant van 23 juli in dit feestjaar verscheen een mooi verslag. Het artikel begint met de schitterende zin ’Dat de dans nog steeds een der hoogste vormen van vreugde-uitdrukking is, werd gisteravond bewezen op ’t Waagplein.

Een kort filmfragment brengt dit mooi in beeld. Je ziet het hierboven. Wel een beetje jammer dat het een filmpje zonder geluid is.

(Beeld en Geluid beschikt over de volgende film over 700 jaar Alkmaar:)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.