Premium

Hatzidiakos, ’de beste van Rhodos’, heeft zich bij AZ teruggeknokt: ’Ik geef nooit op’

Hatzidiakos, ’de beste van Rhodos’, heeft zich bij AZ teruggeknokt: ’Ik geef nooit op’
Pantelis Hatzidiakos heeft raak geschoten en loopt naar de zijlijn om zijn goal te vieren. Links Stijn Wuytens, rechts Owen Wijndal.
© Foto ANP
Den Haag

Jaren geleden, in een wat overmoedige bui, zei Pantelis Hatzidiakos dat hij de beste verdediger van de wereld wilde worden. Die woorden zal hij nu niet meer in de mond nemen. „De beste van de wereld worden, dat is wel een heel lange weg”, zegt hij bijna verontschuldigend. Om er met een brede lach aan toe te voegen: „Maar de beste van Rhodos, dat ben ik in elk geval wél al.”

Hatzidiakos, die zaterdag voor AZ de score openbrak in de wedstrijd tegen FC Twente (3-0), kan dat sinds enkele weken over zichzelf zeggen. Op 12 oktober maakte hij zijn debuut voor het Grieks elftal. ’De mooiste week zijn leven’ noemt hij die dagen waarin hij voor het eerst voor zijn vaderland speelde. „Alles was prachtig. De sfeer, de trainingen, de groep. Ik ben een trotse Griek, het is altijd een droom geweest om bij het Grieks elftal te komen”, zegt de 22-jarige centrale verdediger.

Hatzidiakos werd geboren op Rhodos. Daar groeide hij op, daar voetbalde hij als jochie en daar kregen scouts van Panathinaikos hem in het vizier. Twee, drie jaar speelde hij er vervolgens in de jeugd van de Griekse topclub, tot de crisis uitbrak in Griekenland. Om Pantelis en zijn broers meer kansen te kunnen geven, verhuisde het gezin (Griekse vader, Nederlandse moeder) naar Nederland. Zo belandde Hatzidiakos op zijn dertiende in Nederland, bij familie in Den Helder. AZ zag wel wat in het kleine Griekse mannetje dat bij Panathinaikos had gevoetbald. Sindsdien is hij AZ’er, nu al bijna tien jaar.

Videoscherm

Zaterdagavond, bij terugkeer uit Den Haag, zag hij zichzelf terug op het grote videoscherm dat aan de gevel van het AZ-stadion hangt. Onder de immense foto van de juichende Hatzidiakos stond ’AZ-FC Twente 3-0, dank voor jullie steun!’

Een prachtig moment voor Hatzidiakos en een enorm verschil met een jaar geleden, toen hij regelmatig de pispaal van het publiek was. Hij speelde ongelukkig en was met enige regelmaat direct of indirect betrokken bij een tegendoelpunt. „Ik heb vorig seizoen niet goed gespeeld, dat is duidelijk. Ik ben een half jaartje op mijn bek gegaan. Daar heb ik van geleerd”, zegt Hatzidiakos nu. „Ik had in die periode had geen vertrouwen. Voor een wedstrijd had ik veel spanning. Ik had teveel twijfels of ik wel goed zou gaan spelen.”

Karakter

Van die twijfelaar is een jaar later niets meer over. „Dat zit in mijn karakter. Ik ben een doorzetter, ik geef nooit op. Maakt niet uit hoe de mensen over me denken. Ik weet dat ik het kan en ik werk er keihard voor. Ik sta dit seizoen veel zelfverzekerder op het veld, ook door het vertrouwen dat de staf in me heeft. Ik ben veel relaxter, heb het enorm naar mijn zin bij AZ en heb het plezier in het voetbal terug.”

Trainer Arne Slot kan het alleen maar beamen. Hij ziet nu een andere Hatzidiakos dan vorig seizoen. „’Panta’ is een heel zelfverzekerde jongen. Wat hem ook heeft geholpen was de uitwedstrijd tegen BK Häcken. Daar speelde hij als rechtsback als vervanger van Jonas Svensson. Die wedstrijd wonnen we met 3-0 en hij speelde heel goed. Die wedstrijd heeft hem veel vertrouwen gegeven. Die Europese wedstrijden zijn voor meer spelers een steun geweest. Ze hebben gezien dat ze belangrijke, grote wedstrijden kunnen winnen. Dat geeft veel vertrouwen.”

Geconcentreerd

Hoewel Slot dit seizoen de voorkeur geeft aan routinier Ron Vlaar, heeft hij altijd zijn steun aan Hatzidiakos uitgesproken. „Wat ik zijn kracht vind? Hij kan heel geconcentreerd verdedigen. Hij is negentig minuten lang geconcentreerd bezig met de verdedigende organisatie”, zegt Slot. „Waar altijd naar gekeken wordt, zijn de acties waarbij een verdediger wel of niet de bal afpakt, maar daaromheen ben je als centrale verdediger met nog veel meer dingen bezig. Dek je wel of niet door, draai je wel of niet, hoe kies je positie. Door dat negentig minuten lang heel geconcentreerd te doen, kun je al heel veel dingen oplossen en daar vind ik hem ook heel goed in. Dat hij eigenlijk al dingen oplost voordat ze ontstaan.”

’Geen concurrent’

Hatzidiakos moet dus Vlaar voor zich dulden in de pikorde, maar door de blessuregevoeligheid van Vlaar is hij in het overgrote deel van de wedstrijden wel in actie gekomen. Hatzidiakos noemt Vlaar trouwens geen concurrent. „Nee, het voelt totaal niet als concurrentiestrijd. We gaan heel goed met elkaar om, helpen elkaar, bespreken veel dingen. We zijn goede vrienden.”

(tekst gaat verder na de foto)

Hatzidiakos, ’de beste van Rhodos’, heeft zich bij AZ teruggeknokt: ’Ik geef nooit op’
Dani de Wit balt zijn vuisten: tien minuten na rust heeft hij AZ op een 2-0 voorsprong gebracht.
© Foto ANP

Tegen Twente had AZ geen centje pijn. Wat daarbij hielp was de rode kaart voor Joël Drommel, na achttien minuten al. Net als vorige week tegen PSV (0-4 overwinning) speelde AZ dus driekwart van de wedstrijd met een man meer. Maar ook voor die rode kaart was AZ al twintig minuten lang heer en meester. Dat werd alleen nog maar meer toen Drommel van het veld werd gestuurd. Het duel was eigenlijk een voortdurende omsingeling van het strafschopgebied van FC Twente. De uitslag (3-0, met doelpunten van Dani de Wit en Myron Boadu) had nog veel hoger kunnen uitvallen als de spelers van AZ wat zorgvuldiger waren geweest. Vooral in de tweede helft waren er nogal wat afzwaaiers te noteren. Te veel spelers wilden soms iets te graag zelf scoren.

Vrije trappen en afstandsschoten

De openingstreffer was een snoeihard schot van Hatzidiakos, op slag van rust, van zo’n twintig meter. „Geen toeval”, zegt hij. „Ik train er vaak op. Na afloop van een training oefen ik nog vaak op vrije trappen en afstandsschoten. Het is fijn dat zich dat nu uitbetaalt in zo’n wedstrijd. Het is geen geluk, het is hard werken dat het er nu uitkomt.”

Hatzidiakos, ’de beste van Rhodos’, heeft zich bij AZ teruggeknokt: ’Ik geef nooit op’
Hatzidiakos na zijn doelpunt.
© Foto ANP

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen