Kolping Boys ziet winstpuntje in gelijkspel tegen AFC’34

Joshua Martens neemt het doel van AFC’34 onder vuur.
© Foto Martin de Haan
Oudorp

,,Hier schieten we eigenlijk weinig mee op’’, concludeerde trainer Marc de Wilde zaterdagavond na het vierde gelijkspel van Kolping Boys. In de derby tegen AFC’34 leek zijn team op weg naar de eerste competitiezege sinds de rentree in de eerste klasse. Vlak voor tijd trokken de bezoekers echter de veldverhoudingen recht en werd het 2-2.

Het zou voor de Oudorper ploeg mooi zijn geweest als uitgerekend na het prestigeduel tegen AFC’34 de eerste driepunter kon worden geboekt. Ondanks de domper van de late gelijkmaker zag De Wilde ook wel een winstpuntje: ,,Dit resultaat is goed voor het vertrouwen. Weer hebben we laten zien op dit hogere niveau aardig mee te kunnen doen. En voor de mensen bij de club was het een geslaagde avond. Naar deze derby is hier al weken uitgekeken. ’’

In seizoen ’93/’94 stond de derby Kolping Boys - AFC’34 voor het laatst op het competitieprogramma. De Oudorpers zakten daarna weg naar de vierde klasse; de Alkmaarders schopten het drie jaar later zelfs tot kampioen van de hoofdklasse. Het weerzien na ruim een kwart eeuw beviel de bezoekers zaterdag een stuk minder. ,,We hebben twee punten laten liggen’’, sprak trainer Job Dragtsma humeurig. ,,Voor rust kregen we grote kansen om de wedstrijd al te beslissen. Dat hebben we nagelaten en daar kregen we later de rekening voor gepresenteerd.’’

Knappe reddingen

In de eerste helft groeide doelman Patrick de Vries uit tot beste man aan de Oudorper kant. Met een paar knappe reddingen hield hij AFC’34 tegen. Tot een paar minuten voor het rustsignaal van scheidsrechter Roelof Luinge. Na een variant op een corner kopte Jerry van Sluis de bal bij de tweede paal binnen. Lang nagenieten van de openingsgoal kon AFC’34 echter niet. Na een blunder van captain Emre Aykan - hij schoof de bal in de voeten van Kolpings middenvelder Joshua Martens - was het alweer gelijk. Dragtsma: ,,Een cruciale fout op een belangrijk moment . Als wij met 0-1 de rust ingaan, had Kolping de tweede helft moeten komen. Nu konden zij rustig verder gaan met hoe ze als speelden.’’

De avond leek een kwartier na rust voor de thuisploeg nog mooier te worden. Kevin Cappai werd bij zijn dribbel richting het Alkmaarse strafschopgebied nog gestuit, maar bij het wegwerken belandde de bal voor de voeten van Thomas Menu, die zich niet bedacht en de bal in de hoek langs Mike Wesselink schoof.

Roer omgooien

De 2-1 was voor Dragtsma het sein om het roer om te gooien. Hij bracht Ilker Yilmaz als linksachter in waardoor Brian-Paul Tesselaar in de spits naast Stefan Smal kon spelen. Smal dacht al de gelijkmaker te scoren, maar na een snoekduik kon De Vries de bal uit de lage hoek wegtikken. Vijf minuten voor tijd moest de keeper van Kolping alsnog capituleren. Ilker Yilmaz teisterde de lat boven zijn hoofd. Al liggend kreeg De Vries geen grip op de bal hetgeen Smal de kans gaf op de rebound, 2-2. Met die uitslag had (bijna) iedereen vrede.

Kolping Boys: Patrick de Vries, Thom de Vries, Van den Oord, Mandjes, Winkelaar, Bruin (80. Dekker), Twisk, Menu, Martens, De Goede en Cappai.

AFC’34: Wesselink, Koenders, Aykan, Staal, Tesselaar, Van Sluis (77. Snijders), Baré (69. Ilker Yilmaz), Afouzar (64. Riemersma), Sercan. Yilmaz, Smal en Yaakoubi.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen