Castricummer Michel Butter niet naar Olympische Spelen: ’Ik ging helemaal stuk, voelde overal pijn’

New York

Michel Butter was erop gebrand bij de marathon van New York olympische kwalificatie af te dwingen, maar kwam zondag bedrogen uit. Zijn optreden mondde uit in een lijdensweg.

De 33-jarige Castricummers had twee ijzers in het vuur: niet alleen met een score van 2.11,30 uur zou hij een startbewijs voor de Spelen kunnen bemachtigen, maar ook via een toptienklassering, aangezien ’New York’ tot de World Major Marathons behoort. Met 2.25,06 en een veel lagere eindpositie bleek dat ijdele hoop te zijn.

Een te hoog aanvangstempo brak hem op. De groep waarin Butter zich nestelde, hanteerde een snelheid die correspondeerde met een eindtijd van 2.08 uur.

Zodoende werd hij gedwongen boven zijn kunnen te lopen, iets wat zich na 25 kilometer wreekte. ,,De tank was toen leeg. Ik ging vanaf dat moment helemaal stuk, voelde overal pijn, kreeg het ene krampje na het andere.’’

Nog nooit was Butter langzamer geweest dan 2.17,36, de tijd die hij tijdens zijn debuutmarathon in 2011 noteerde. ,,Dit was dan ook m’n zwaarste race ooit, zonder twijfel.’’

Tijd om te balen is er nauwelijks, de knop moet snel om. Voor Butter, die vier jaar geleden olympische deelname op acht seconden miste, rest nog één kans om zich te kwalificeren: via een voorjaarsmarathon.

De zege ging voor de tweede keer naar Geoffrey Kamworor. De Keniaan triomfeerde in 2.08,13. Bij de vrouwen won Joyciline Jepkosgei in 2.22,38.

Meer nieuws uit Sport Kennemerland