Commentaar: Vakbond AOb bewijst zichzelf én onderwijs geen dienst met wegsturen van voorzitter Verheggen

De dreigende acties in het basis- en voortgezet onderwijs hebben de grootste onderwijsvakbond AOb in een crisis gestort. Voorzitter Liesbeth Verheggen legde zondag haar functie neer, nadat het kabinet onverwacht met 460 miljoen euro over de brug kwam en zij daarop de onderwijsstaking afblies. Volgens het hoofdbestuur van de AOb handelde Verheggen geheel op eigen houtje.

De bestuurscrisis doet de onderwijszaak geen goed. Want hoe gerechtvaardigd de eisen van de vakbonden ook zijn, het kabinet heeft met bijna een half miljard euro wel een royaal gebaar gemaakt. De investering is weliswaar niet structureel, maar voor de anderhalf jaar die het kabinet nog voor de boeg heeft, is het een hoop geld. Dat Verheggen met dit resultaat in haar nopjes was, verbaast niet.

Het conflict binnen de AOb lijkt vooral te maken te hebben met de strijd om de gunst van de leerkracht. Na het intrekken van de stakingsoproep liet de kleinste onderwijsbond Leraren in Actie gelijk weten woensdag wél te gaan staken. Op sociale media leidde dat tot bijval en tot crisisberaad bij grote broer AOb. Het vertrek van voorzitter Verheggen legt de grote verdeeldheid binnen de grootste onderwijsbond bloot.

De bestuurscrisis bij de AOb is een tegenvaller voor het kabinet. De staking van woensdag gaat toch door. Daarbij is de kans groot dat de leerkrachten hun eisen zullen aanscherpen. Zij willen vast de toezegging dat het basis- en voortgezet onderwijs ook na de komende Tweede Kamerverkiezingen op extra geld kunnen rekenen voor meer personeel, hogere salarissen en kleinere klassen. Het wordt een hete winter!

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.