Premium

IJsselmeervogels ontsnapt aan zeperd tegen Jong Volendam [video]

IJsselmeervogels ontsnapt aan zeperd tegen Jong Volendam [video]
Maikel de Harder viert zijn doelpunt (hier voor de KNVB Beker tegen Den Bosch).
© Archieffoto
Bunschoten-Spakenburg

Met nog amper een minuut op de klok geloofde niemand op de Westmaat zaterdag nog in een ontsnapping van IJsselmeervogels tegen Jong Volendam. De eerste competitienederlaag van de koploper van de tweede divisie leek met een 2-3 achterstand een feit te gaan worden.

„Toen dacht ik ook dat het was gebeurd”, zei IJsselmeervogels-trainer Ted Verdonkschot, nadat zijn ploeg via een door Ahmed el Azzouti verdiende en door Danny van den Meiracker benutte strafschop op ’t nippertje toch nog aan een nederlaag was ontsnapt.

Met het gelijkspel mocht IJsselmeervogels niet ontevreden zijn. Na de verrassende bekerwinst (3-0) vier dagen eerder op eerstedivisionist FC Den Bosch rekenden de aanhangers van de lijstaanvoerder op een gemakkelijke overwinning op hekkensluiter Jong Volendam.

Zij kwamen echter bedrogen uit. Het vroege doelpunt van de bezoekers had een waarschuwing voor de thuisclub moeten zijn. Na een minuut of vier werd Jaimy Schaap al voor de eerste keer gepasseerd. Roy Tol kon ongehinderd op de IJsselmeervogels-doelman doorlopen en de bal in de linkerhoek schieten: 0-1.

De thuisploeg was meteen wakkergeschud, maar onvoldoende om de gasten in de resterende minuten van de levendige wedstrijd van meer doelpunten af te houden. „Te veel spelers van ons zaten niet in de wedstrijd”, vond Verdonkschot.

Dat bleek al in de eerste helft. Vlak voor rust was de defensie van IJsselmeervogels weer niet scherp genoeg om een doelpunt van de jeugdige Volendammers te voorkomen. Dit keer profiteerde Victor van Montfort van het slechte verdedigen van de thuisploeg. Hij verscheen, net als eerder zijn ploeggenoot Tol, ook alleen voor Schaap: 1-2.

Omdat Van den Meiracker en Gwaeron Stout tussen die bedrijven door ook scoorden, hield IJsselmeervogels de schade beperkt in de eerste helft. Van den Meiracker nam de bal in de achttiende minuut ineens op zijn pantoffel (1-1) en de treffer van Stout was op slag van rust minstens zo fraai. Met een afstandsschot verraste de goed spelende middenvelder Jong Volendam-doelman Barry Lauwers.

Omdat IJsselmeervogels in de eerste helft vooral op het middenveld kwetsbaar was en geen vat kreeg op het goede combinatiespel van de gasten, besloot Verdonkschot in de rust aanvaller Robbert Olijfveld op te offeren ten koste van middenvelder Eef van Riel. „Met die wissel probeerde ik meer controle op het middenveld te krijgen”, verklaarde de trainer zijn beslissing.

IJsselmeervogels kreeg ook meer vat op de tegenstander maar de thuisploeg slaagde er zelf niet in aanvallend beter voor de dag te komen dan voor rust. Met een aanvaller minder op het veld was dat ook niet zo verrassend. „We maakten te veel verkeerde keuzes”, stelde Verdonkschot vast.

Verder dan een afgekeurd doelpunt van Van den Meiracker (buitenspel) en een gemiste kans door El Azzouti die overigens niet zijn beste dag had, kwam de titelkandidaat in de reguliere speeltijd van de tweede helft niet.

Pas in de slotfase kwam het duel weer tot leven. In de 84ste minuut was de defensie van IJsselmeervogels opnieuw niet attent genoeg en kreeg Van Montfort voor de tweede keer de kans Schaap te passeren: 2-3. „Als je zo kinderlijk verdedigt, verdien je het ook niet om te winnen”, aldus een zichtbaar teleurgestelde Verdonkschot.

IJsselmeervogels-Jong FC Volendam3-3

4. Tol 0-1, 18. Van den Meiracker 1-1, 41. Van Montfort 2-1, 42. Stout 2-2, 84. Van Montfort 2-3, 90+2. Van den Meiracker 3-3 (pen.).

IJsselmeervogels: Schaap, Buitenhuis, Monteiro, Van Leijenhorst, Justiana, De Harder (83. Veenhof), Stout (85. Cortie), Van de Laar, Olijfveld (46. Van Riel), Van den Meiracker, El Azzouti.

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen