Tunneldak A10 is met enige vertraging dan nu toch aan het schuiven [video]

De situatie om 10 uur zaterdagmorgen, gezien vanuit een van drie webcams.
© https://bouw.live/zuidasdok-amsterdam/
Amsterdam

De werkzaamheden aan de Zuidas hebben zaterdagochtend vertraging opgelopen. Wat de consequenties hiervan zijn is nog niet duidelijk. De deadline voor de bouwers is maandagochtend vijf uur. Dan moet de Ringweg-Zuid van de A10 weer berijdbaar zijn. In de loop van de zaterdag zal duidelijk worden of men dat gaat halen, of dat er een ’zwarte maandag’ in het verschiet komt.

Het was een tegenvaller dat het tunneldak niet boven het spoor geschoven kon worden bijtijds. Zaterdagochtend was het gevaarte toch aan het schuiven, meldden de bouwers op twitter. Op drie webcams is de klus te volgen via deze link.

De A10 Zuid is deels afgesloten om de werkers aan het zogenaamde Zuidasdok de gelegenheid te geven twee tunneldaken op hun plek te schuiven. Voor de klus is de weg drie dagen afgesloten. Dat begon op 1 november, voor de gelegenheid van tevoren al uitgeroepen tot ’zwarte vrijdag’.

De voorspelling kwam uit. Vrijdagavond werd er op het hoogtepunt van de filevorming 150 kilometer gemeten rond Amsterdam. Tot diep in de binnenstad stond het autoverkeer een lange tijd muurvast, waardoor reistijden voor automobilisten en buspassagiers opliepen met meer dan een uur.

Het is nog onbekend hoeveel extra tijd de vertraging gaat kosten. „Het schuiven van het dakdeel gaat nu wel sneller dan gepland. Er was uitgegaan van zeven meter per uur, maar we zitten daar nu iets boven, dus we lopen wat in. In de loop van de dag zal duidelijk worden of wel veel extra tijd nodig hebben”, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Wegens de werkzaamheden is de snelweg A10 richting Utrecht afgesloten voor verkeer. Op Station Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI is geen treinverkeer, maar metro’s rijden wel.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen