Lichtzinnig Ajax blijft ook in Zwolle met vuur spelen

Lichtzinnig Ajax blijft ook in Zwolle met vuur spelen
Keeper Xavier Mous van PEC in duel met David Neres.
© Foto ANP
ZWOLLE

Ajax blijft met vuur spelen in de eredivisie. De koploper leidde in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle al na twintig minuten met 0-3, maar was zichtbaar opgelucht toen David Neres in de 88e minuut de 2-4 maakte.

Zo boekte Ajax weer een overwinning en vergrootte het de voorsprong op AZ, PSV en Vitesse tot negen punten. Toch kan het bijna niet goed blijven gaan als de lijstaanvoerder tijdens competitieduels lichtzinnig te werk blijft gaan.

Ajax startte een stuk scherper dan twee weken geleden tegen RKC, toen het ook al ontsnapte aan puntenverlies (1-2). Het elftal van trainer Erik ten Hag viel snel aan, met veel positiewisselingen. Voor PEC was dat in de openingsfase al snel te veel.

Ajax leidde zondag tegen Feyenoord al na zeven minuten met 2-0. In Zwolle was het verschil na twintig minuten al drie doelpunten. Quincy Promes opende in de zesde minuut de score, nadat doelman Xavier Mous een schot van Noussair Mazraoui onvoldoende onder controle had gekregen. Promes verdubbelde in de elfde minuut de voorsprong, na een prachtige pass van Ziyech die even later ook de 0-3 van David Neres fraai voorbereidde.

Tien van de elf basisspelers van Ajax begonnen zondag ook tegen Feyenoord. Alleen Sergiño Dest moest plaatsmaken voor Mazraoui, die de afgelopen maanden zijn hoge niveau van het vorige seizoen nog niet wist te benaderen. Misschien wilde Ten Hag de pas achttienjarige Dest een beetje rust geven. Het zou ook kunnen dat hij komende dinsdag tegen Chelsea ook plannen met Mazraoui heeft.

Lichtzinnig Ajax blijft ook in Zwolle met vuur spelen
Sai van Wermeskerken van PEC Zwolle en Quincy Promes van Ajax.
© Foto ANP

Ten Hag moest na 28 minuten al wisselen omdat Lisandro Martínez last bleef houden van een harde trap die hij van Gustavo Hamer kreeg. Invaller Edson Álvarez moest duidelijk nog even wennen aan het matige kunstgras en leidde met een blunder de 1-3 van Hamer in. Er leek nog weinig aan de hand voor Ajax totdat diezelfde Álvarez na een klein uur ook niet meer verder kon omdat hij een arm van Mustafa Saymak tegen zijn hoofd had gekregen.

Ajax stond nog met tien met op het veld op het moment dat de met een gele kaart bestrafte Saymak de wedstrijd weer spannend maakte (2-3). Zo kwam Ajax toch weer in de problemen, terwijl de tegenvallende Dusan Tadic vlak voor de 2-3 de 1-4 had moeten maken. Ajax wankelde even maar kwam in de 88e minuut op 2-4 door Neres, wederom op aangeven van Ziyech.

Meer nieuws uit Ajax

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons