Protestantse gemeente draagt kerk van Hensbroek over aan dorpsstichting - en schrijft daarmee geschiedenis

Voorzitter Gerda van der Kolk van de kerkenraad geeft André van Rixel van Stichting Vrienden van de Hensbroeker Kerk de sleutel.© Foto HMC/Ed Dekker

Ed Dekker
Hensbroek

De hervormde kerk van Hensbroek is verkocht aan de plaatselijke Stichting Vrienden van de Hensbroeker Kerk. De overdracht was vrijdagmorgen.

Het kerkgebouw is een rijksmonument uit 1658 en was eigendom van de Protestantse Gemeente Midden Westfriesland (PGMWF). Als huurder blijft zij kerkdiensten houden in Hensbroek. De stichting wil er voorts culturele evenementen houden en activiteiten die daarmee vergelijkbaar zijn.

De PGMWF heeft de kerk voor een symbolisch bedrag overgedragen. De financiële lasten waren voor haar niet langer te dragen. Het kerkbezoek loopt steeds verder terug.

Hervormde kerk van Hensbroek.© Archieffoto HMC

Stichting Vrienden van de Hensbroeker is opgericht in 1988. Voornaamste doel van stichting was toen behoud van het kerkbouw als beeldbepalend dorpsgezicht. Als eigenaar zet de stichting deze doelstelling onverminderd voort. Op 19 januari houdt de stichting een feestelijke startbijeenkomst in de kerk.

Niet-kerkelijke handen

Met de overdracht is geschiedenis geschreven in Hensbroek. Voor het eerst sinds de eerste preek in deze kerk – op 22 juli 1658 – is het gebouw in niet-kerkelijke handen gekomen. Ook de voorgangers van het godshuis op deze plek waren kerkelijk bezit.

Het gaat om een eenbeukige kerk, gebouwd in gotische trant. De preekstoel dateert uit 1631 en is dus ouder dan het kerkgebouw zelf. Het doophek komt uit de zeventiende eeuw.

De herinneringssteen in de toren van de hervormde kerk van Hensbroek.© Foto Ed Dekker

Herdenkingssteen

In de toren is een kleurige herdenkingssteen geplaatst. Dat gebeurde door de toenmalige heer van Obdam en Hensbroek, Jacob van Wassenaer. Zijn zoon Jacob legde op 2 juli 1657 de eerste steen van de kerk.

De West-Friese protestantse gemeente heeft nu nog twee kerkgebouwen in eigendom. Dit zijn de hervormde kerken van Hoogwoud en Abbekerk. De kerkenraad hoopt ook ’Abbekerk’ af te stoten. Gesprekken over verkoop zijn gaande.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen