Centraal Joods Overleg: ’Antisemitisme moet extra optie op aangifteformulier worden’

© Archieffoto ANP
Hippolytushoef

Het Centraal Joods Overleg (CJO), belangenbehartiger van de Joodse gemeenschap, wil dat het makkelijker wordt om een patroon van antisemitisme te herkennen.

Dat zegt voorzitter Eddo Verdoner in een reactie op het nieuws over de Joodse familie Schmidt uit Hippolytushoef, die al twintig jaar lang wordt lastiggevallen. „Het komt vaker voor dat Joden getreiterd en gepest worden. Het schokkende hier is dat het zich lang kan voortzetten.”

Volgens Verdoner wordt er te veel naar incidenten gekeken en niet naar patronen. „Daarom hebben we een politiesysteem nodig waarbij je bij een aangifte de optie ’antisemitisme’ hebt. In 2014 is dat al door Ivo Opstelten (destijds minister van Veiligheid en Justitie) beloofd.”

Momenteel wordt het in de omschrijving van een aangifte van discriminatie in de omschrijving opgenomen dat het om antisemitisme gaat. Dat kan wel verwarrend zijn, want dit kan ook onder discriminatie op basis van ras, godsdienst of levensovertuiging vallen. Bij aangiften van bijvoorbeeld vernieling moet eerst bewijs zijn dat er sprake is van een antisemitisch motief, aldus een politiewoordvoerster.

Verdoner: „De optie is nog steeds niet geïmplementeerd. Het kan ervoor zorgen dat het niet meer gaat om vijf bushokjes en een huis die zijn beklad. Maar dat je denkt: hé, wacht even, zij worden al jaren bestookt met antisemitisme.”

Lees ook: Twintig jaar lang wordt de Joodse familie Schmidt uit Hippolytushoef al lastiggevallen en niemand die iets deed: Hoe kan dat?

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.