Premium

Twintig jaar lang wordt de Joodse familie Schmidt uit Hippolytushoef al lastiggevallen en niemand die iets deed: Hoe kan dat?

Vorige week werd een raam in hun woning opgeblazen met vuurwerk. Volgens Wouter Schmidt lagen er twaalf meter verderop nog scherven.
© Foto Peter van Aalst
Hippolytushoef

Twintig jaar. Zo lang wordt de familie Schmidt uit Hippolytushoef al uitgescholden. Het huis wordt vernield en het gezin is zich steeds minder veilig gaan voelen. De afgelopen jaren maakte de familie verschillende incidenten mee: van ’kleine dingen’ als eieren op de gevel tot de vuurwerkbom die vorige week afging. Wanneer zij hun Joodse feestdagen vieren, worden ze lastiggevallen. Ze worden geconfronteerd met hakenkruizen en Hitlergroeten. Hoe kan het toch dat het maar niet stopt? Waarom is er niet (voldoende) ingegrepen?

In eerste instantie kan de gemeente Hollands Kroon eigenlijk geen antwoord geven op deze vragen. Want ja, het onderzoek loopt nog. Maar toch: bekend is dat er bij de politie al een stapel aangiften ligt van de familie Schmidt, sommige met antisemitische aspecten.

Meer nieuws uit Keuze van de redactie

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.