Lichtkonijn bij Slotheerenbuurt Heemskerk flonkert

Opening Bunny Light© Heleen Vink

Eric Kok
Heemskerk

Geen knop om in te drukken, maar een zaklamp die weggehaald moest worden. Zo stelde de Heemskerkse wethouder Aad Schoorl het kunstwerk ’Bunny lights’ donderdag bij het vallen van de avond in werking. Het licht in het konijn bij de Gerrit van Assendelftstraat gaat pas aan als er geen licht op een sensor valt.

Het licht golft, vertelde kunstenares Titia Ex. ,,Het kabbelt soms, soms is er golfslag, soms gaat het ruig te keer.’’ In de schemering gaat het licht van grijs naar blauw, groen tot geel en rood.

Waarom een konijn, moest Ex uitleggen. ,,Waarom niet? Het gaat erom dat iedereen zijn verhaal erbij maakt. Het kunstwerk gaat een dialoog aan met zijn omgeving, met de oude Tolweg en het landelijke aan de ene kant en het stedelijke aan de andere kant.’’ Volgens haar vriendinnen is het een duinkonijn, de oudste bewoner van de streek.

Wethouder Krijn Rijke haalde herinneringen op aan de tijd dat hij als tienjarige elke week naar mevrouw Van Essen moest fietsen om een pondje sucadelappen af te leveren. ,,Ze woonde op de plek waar het kunstwerk nu staat. Ik kon nog gewoon achterom naar binnen. Het rook er naar peteroleum. Ik moest ’volluk’ roepen en kreeg altijd een dubbeltje fooi. Mevrouw Van Essen in een statig huis met veel bomen eromheen. Toen was het jammer dat dat wegging, maar als je ziet wat er voor terug is gekomen...’’

Het kunstwerk van rvs-platen en gerecyclede cd’s is de afronding van de opknapbeurt van de Slotheerenbuurt erachter. Het is 1100 kilo, de kop alleen al is vijf meter hoog.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.