Russinnen veel te sterk voor De Zaan in openingsduel Euro League

Lieke Riogge produceerde bijna de helft van de doelpunten van De Zaan.© Archieffoto Ronald Goedheer

Robert Berkeley
Rome

De inschatting van de waterpolosters van De Zaan dat het Russische Kirishi een zeer sterke tegenstander zou zijn, klopte helemaal. In de openingswedstrijd van het Euro League-toernooi in Rome had de Zaandamse ploeg geen schijn van kans: 11-19.

Een machine. Zo bestempelde Rins Joustra, voorzitter van de Euro League-commissie van De Zaan en aandachtig toeschouwer, de Russinnen die tot de beste ploegen van Europa behoren. In het water lagen voornamelijk speelsters die ook belangrijk zijn in het nationale team. ,,Ze waren onwijs snel op de counter en zelfs de kleinste mogelijkheden werden benut.’’

Er viel geen eer te behalen voor de Zaandamse vrouwen, die na afloop snel terug gingen naar het hotel om de aandacht heel snel te verleggen naar de volgende dag. Want vrijdag zal duidelijk worden of de ploeg sterk genoeg is om bij de beste drie te eindigen in de poule van vijf en daarmee plaatsing af te dwingen voor de volgende pouleronde. Want ’s ochtends wacht het Hongaarse Dunaujvaros en ’s avonds thuisclub SIS Roma. Ervan uitgaand dat Kirishi de beste club in de poule is en Exile (zondag de laatste tegenstander) uit Malta de zwakste, zal het vrijdag vermoedelijk beslist worden.

Aan de randvoorwaarden zal het niet liggen, meent Joustra. ,,De vlucht was prima, met de bagage ging alles goed en het is een goed hotel waar de meiden verblijven. Overal kun je lekker Italiaans eten en het is lekker weer, ’s avonds loop ik nog met twintig graden hier in een T-shirtje.’’ Wel vervelend voor De Zaan is het speelschema: eerst tegen de sterkste ploeg, de volgende ochtend meteen tegen de frisse Hongaarse vrouwen die hun eerste duel spelen en dezelfde avond tegen Roma, dat gisteravond ontspannen begon tegen Exile en deze ochtend niet in actie hoeft te komen. ,,Als organisator mocht Rome het speelschema in elkaar zetten en dat hebben ze in hun eigen voordeel gedaan. Snap ik, zouden wij ook hebben gedaan’’, aldus Joustra.

Tegen Kirishi stond De Zaan na het eerste kwart al met 1-4 achter en die marge liep gestaag op. De zussen Rogge waren op schot met samen acht van in totaal elf Zaanse treffers.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.