Koningin Máxima in Amsterdam UMC voor werkbezoek

© ANP

Annemarie de Jong
Amsterdam

Patiënten van het spiksplinternieuwe Imaging Center keken verbaasd op toen koningin Máxima ineens de roltrap opkwam. ,,Wat!? Ze is het echt!” De koningin bracht donderdagochtend een uitgebreid werkbezoek aan het Imaging Center en de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.

In het hypermoderne Imaging Center, naast het VUmc, komen klinische zorg, onderzoek en het ontwikkelen en bereiden van medicijnen samen in één gebouw. Hierdoor is het mogelijk sneller een diagnose te stellen en te kijken welke behandeling het beste is voor de patiënt.

Het centrum beschikt naast geavanceerde echo’s en röntgenapparatuur ook over MRI’s, CT’s, PET-scanners, optische apparatuur en vier cyclotrons, ofwel deeltjesversnellers voor de productie van radioactieve medische isotopen en tracers. Deze scanapparatuur helpt bij het opsporen van ziektes.

Alzheimer en MS

Tijdens een rondleiding kreeg koningin Máxima uitleg van onder meer Guus van Dongen, hoogleraar medische beeldvorming, over de inzet van MRI’s en PET-scanners bij de diagnose en behandeling van Alzheimer en MS.

Leergierig bekeek ze aansluitend demonstraties van hersenonderzoek in het ’Translationeel Hersenlaboratorium’. Met plakjes hersenweefsel wordt studie verricht naar Alzheimer, Parkinson en MS. Translationeel onderzoek brengt innovaties uit het lab vervolgens dichtbij de patiënt. Onderzoeksbevindingen worden snel naar de zorg vertaald en omgekeerd worden wensen uit de zorg opgepakt in het laboratorium.

Rookverslaving

In het MeMolab kreeg Hare Majesteit Koningin Máxima uitleg over de inzet van virtual reality bij de behandeling van bijvoorbeeld rookverslaving. Tot slot ging zij in gesprek met diverse experts over de vraag hoe onderzoek tot vernieuwing leidt in de neurowetenschappen en geestelijke gezondheidszorg. Daarbij stipte de koningin ook het stigma aan dat vaak op psychiatrische stoornissen rust. ,,We moeten van die schaamte af”, beaamde Jeroen Geurts, hoogleraar translationele neurowetenschappen bij Amsterdam UMC.

Het werkbezoek stond in het teken van de neurowetenschappen en de geestelijke gezondheidszorg. ,,Ze stelt exact de vragen die wij onderzoekers ook stellen. En ziet tegelijk de maatschappelijke relevantie van ons werk”, merkte Jeroen Geurts na afloop op.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen