Forse straffen voor smokkelende douaniers uit Purmerend en Zandvoort

© Archieffoto ANP

Anke Sprakel
Purmerend

De twee douaniers die zich in 2015 lieten omkopen om drugs vanuit Zuid-Amerika via Schiphol het land in te voeren, zijn in hoger beroep tot forse celstraffen veroordeeld. De Purmerender Paul van de W. (52) moet 6 jaar zitten, zijn 36-jarige Zandvoortse collega Angelique van Z. 3,5 jaar.

Samen met Johan C (63) uit Oostzaan en Remon N. (48) uit Purmerend vormde de vriendenclub een criminele organisatie met als oogmerk het voorbereiden en invoeren van drugs.

Lees ook: Opnieuw forse strafeis tegen corrupte douaniers uit Purmerend en Zandvoort: ’We spraken puur hypothetisch over drugstransporten’

Lees ook: Ex-douanier uit Purmerend pleit Zandvoortse vrij van betrokkenheid van rol bij coke-transporten

Lees ook: Verdachte douanier: ’Ik wist helemaal niks van cocaïnesmokkel op Schiphol’

C. en N. zijn in hoger beroep veroordeeld tot respectievelijk 6,5 jaar en 7 jaar celstraf. Een vijfde verdachte uit Amstelveen moet slechts 15 maanden zitten, omdat zijn rol beduidend kleiner was.

Van de W. en Van Z. werkten in 2015 bij de Unit Fysiek Toezicht. Van de W. liet zich door C. en N. omkopen om bij postbedrijven op Schiphol bepaalde pakketten met cocaïne uit het buitenland ongecontroleerd door te laten.

Daarin betrok hij zijn collega Van Z. die hem hielp met inroosteren op de dagen waarop de coketransporten arriveerden. Zo werd in oktober 2015 ruim 8 kilo cocaïne, verstopt in 96 flessen olijfolie, vanuit Chili het land in gesmokkeld. Daarnaast waren zij betrokken bij het voorbereiden van de invoer van 3 kilo cocaïne in uit Venezuela.

De verdachten N. en C. zijn ook veroordeeld voor de voorbereiding van de invoer van cocaïne in golftassen uit Panama en voor de omkoping van de twee douanebeambten. De Purmerender N. is daarnaast nog veroordeeld voor de voorbereiding van de uitvoer van cocaïne in brieven naar Australië.

Na een anonieme tip kwam Van de W. in 2015 in beeld en vervolgens de andere verdachten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.