Premium

Shayne Pattynama (Telstar) gaat de strijd aan met rouwmomentjes: ’Niet meer schelden op mezelf’

Shayne Pattynama (Telstar) gaat de strijd aan met rouwmomentjes: ’Niet meer schelden op mezelf’
Shayne Pattynama gevaarlijk voor het doel van HFC, afgelopen dinsdag.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Velsen-Zuid

Juist na een oefenwedstrijd waarin hij alles fout deed, zette Shayne Pattynama de weg naar bovenin. Vrijdagavond staat hij bij Telstar tegen zijn oude ploeg Jong FC Utrecht in de basis.

Vol goede moed was Pattynama deze zomer begonnen aan zijn periode in Velsen-Zuid. Na bijna tien jaar in de jeugdopleiding bij Utrecht, hoopte hij de volgende stap te kunnen zetten. Dat hij de eerste wedstrijden van het seizoen begon als reserve, maakte hem onzeker.

Het dieptepunt volgde op 20 augustus in de oefenwedstrijd tegen AVV Swift. ,,Alles ging mis. Ik zakte door de ondergrens. Na elke fout ging ik in mijn hoofd na wat er mis was gegaan. Ik zat niet meer in de wedstrijd. Ik was alleen maar bang om meer fouten te maken.”

’s Avonds lag de linksback wakker in bed. Alle situaties schoten door zijn hoofd. Het was toen dat hij besefte dat het anders moest. ,,Ik leg mezelf zoveel druk op. Als er iets fout gaat, zowel op de training als in een wedstrijd, scheld ik mezelf uit. Daar moet ik mee stoppen, want het heeft helemaal geen zin.”

Ook in de jeugd was Pattynama al vaak overdreven kritisch op zichzelf. ,,Mijn moeder noemde het altijd rouwmomentjes. Dat ik aan het balen was na een verkeerde pass. Ik ben me er nu bewust van. Assistent-trainer Arvid (Smit, red.) is er ook heel scherp op. Als ik scheld, zegt hij direct: ’Shayne, geen rouwmomentjes.’”

Shayne Pattynama (Telstar) gaat de strijd aan met rouwmomentjes: ’Niet meer schelden op mezelf’

Na het debacle tegen Swift begon hij op trainingen en in oefenwedstrijden op te vallen. Ondanks dat hij nog geen minuut had gespeeld, besloot Jonker hem daarom twee weken terug te laten starten in de basis tegen Almere City. De laatste drie wedstrijden stond hij als aanvallende linksback zijn mannetje. ,,Het gaat inderdaad goed. We hebben ook een zeer talentvolle ploeg. Het is fijn dat we de laatste drie wedstrijden hebben gewonnen. Dat bevestigt het gevoel dat we kunnen stunten dit seizoen. Ik denk dat we voor de play-offs moeten gaan.”

De ziekenboeg is richting Jong Utrecht flink gevuld. Charlie Gilmour liep vorige week tegen Helmond Sport een knieblessure op. In Norwich werd deze week een MRI-scan gemaakt. Hij heeft licht letsel opgelopen en wordt over een aantal weken terugverwacht. Senne Lynen heeft in de wedstrijd tegen Koninklijke HFC een middenhandsbeentje gebroken. Hij voetbalde de wedstrijd wel uit, maar zijn arm zit in het gips. Frank Korpershoek viel uit met een hamstringblessure.

Voor aanvang van de wedstrijd zal moeten blijken of Lynen en Korpershoek inzetbaar zijn.

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen