Lopers brengen Marathon-vlam van Griekenland naar Nederland

De Leidse marathon wordt volgend jaar voor de dertigste keer gehouden.© ArchieffotoTaco van der Eb

Tom Mentink
Leiden

Meer dan drieduizend kilometer hardlopen, van Griekenland naar Nederland, om uiteindelijk de ‘Marathon-vlam’ al brandend naar Leiden te brengen op vrijdag 8 mei. De organisatie van de Leidse marathon heeft daarmee een wereldprimeur: niet eerder werd die vlam hardlopend naar het buitenland gebracht.

,,We wilden iets unieks doen’’, vertelt organisator Tjeerd Scheffer. ,,In 2020 wordt de Leiden marathon voor de dertigste keer gehouden. Volgend jaar wordt ook het Willem-Alexander Kinderziekenhuis heropend met een nieuwe polikliniek. Dat vonden we een mooi moment om geld in te zamelen voor het goede doel.’’

Waar de Marathon-vlam normaal gesproken per boot, auto of vliegtuig wordt vervoerd naar andere plekken op de wereld waar officiële marathons worden gehouden, probeert Leiden de vlam met behulp van ongeveer tweehonderd hardlopers - verdeeld over 35 teams - te verplaatsen. Iets dat nog nooit eerder is vertoond.

Vanaf zaterdag 25 april 2020 trekken de paar honderd deelnemers dertien dagen en nachten lang in estafettevorm door de grote Europese hoofdsteden, zoals Belgrado, Praag en Bratislava. Vanuit de Griekse regio Attica richting het Noorden van Griekenland. Om dan vervolgens door Bulgarije en Servië de Balkan over te steken op weg naar Leiden via Hongarije, Slowakije, Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen