Premium

Galerie Bakenes van Annemarie van Doorn opent tijdens de Kunstlijn met expositie ’En nu?’

Galerie Bakenes van Annemarie van Doorn opent tijdens de Kunstlijn met expositie ’En nu?’
Annemarie van Doorn met hond in haar ’nieuwe’ woonhuis waar vanaf zaterdagmiddag ook Galerie Bakenes is gevestigd.
© foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Begin een nieuwe galerie en noem je eerste tentoonstelling ’En nu?’ Dan heb je meteen alle ogen van de kunstminnende Spaarnestad gericht op je nieuwe expositieruimte aan de Bakenessergracht 70. Galerie Bakenes wordt 2 november officieel geopend tijdens de Kunstlijn door Marjan Scharloo, directeur van het aanpalende Teylers Museum.

Het pand waarin Galerie Bakenes begint, was een jaar of zes-zeven in bezit van Teylers Museum voor Annemarie van Doorn het medio vorig jaar aankocht. Ze wist van begin af aan dat er meer gerealiseerd kon worden dan wonen alleen. ,,Het gaat me om het echte contact. Ook al zitten we tegenwoordig allemaal op sociale media, je kunt je afvragen waar we nog persoonlijke contacten delen in deze tijd van voortschrijdende technologie. Veel dingen zijn in de loop van de decennia en eeuwen gelukkig niet veranderd. Mensen kunnen nog steeds individuele verhalen uitwisselen. Dat echte contact, daar gaat het me om. In 2006 maakte ik voor ABN-Amro al een ontmoetingsplek voor bedrijven en gemeenten, waar kunst als essentie van het leven op kleinschalig niveau centraal stond. Reflectie is voor mij de drijfveer. Hier tegenover woont een vriendin van mij, die wist dat ik op zoek was naar een thuis voor mij en de kinderen, dat ook een plek kon zijn voor creativiteit en kunstliefhebbers’’, vertelt Annemarie van Doorn.

,,Kunst, beelden, schilderijen, foto’s... Het zijn manieren om met elkaar in gesprek te komen. Dat zie je bij ’En nu?’ Ik ben niet per se ergens op uit, werk niet ergens naartoe. Er gebeurt wat er gebeurt. Als je een dialoog aangaat, kom je vanzelf tot nieuwe inzichten.’’

Volgend jaar bestaat het pand aan de mooiste gracht van Haarlem 400 jaar. ,,Dat noemen we de Gouden Eeuw, maar ik wil juist iets doen met het thema Groene Eeuw, een duurzaam perspectief, met kunstenaars die ’circulair’ bezig zijn door materialen te hergebruiken’’, aldus de galeriehoudster.

Dat concept lijkt echter ook al een beetje ingebakken in ’En nu?’ als eerste tentoonstelling in de galerie waar gevestigd talent zich schaart naast jonge kunstenaars, en waar ook plaats is voor lezingen, workshops en goede gesprekken over een wereld die continu in verandering is. Het actuele werk van fotograaf Marie-José van den Ende (Rotterdam, 1966) belicht interieurs, mensen en bloemen, met een verwijzing naar de Gouden Eeuw. Jetty Iestra begeeft zich met haar assemblages op de grens van leven en dood. Marianne Lammersen roept met haar sculpturen vragen op over versnelling en vertraging in een maatschappij vol economische en technologische ontwikkelingen. Dat de Haarlemse Wendy Tjalma dan juist kiest voor de charme van het alledaagse leven, accentueert de vraag ’En nu?’ op een uitnodigende wijze.

De Kunstlijn is vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 november te zien op meer dan 150 locaties in en rond Haarlem.

Meer nieuws uit Haarlem