OFC opnieuw koelbloedig in penaltyreeks en ten koste van Ajax naar derde ronde KNVB-beker

Amsterdam

Ajax verslaan in de KNVB-beker, dat is de droom van elke amateurvereniging en OFC flikte het woensdagavond. Kleine kanttekening: het waren de amateurs van Ajax, die net als de Oostzaners in de derde divisie spelen maar dan op zaterdag. OFC was net als eerder tegen Westlandia het koelbloedigst in de strafschoppenserie.

Brian van der Werff stopte twee penalty’s en werd verguisd door het Ajax-publiek. Tijdens de wedstrijd maakte de doelman ver buiten het strafschopgebied (waar hij graag en vaak rondhangt) hands en hij ontsnapte met geel omdat scheidsrechter Eijgelsheim het niet opzettelijk vond. Bij de derde strafschop van Ajax schreeuwden de supporters om een tweede geel toen hij de bal wegtrapte, maar Van der Werff werd niet bestraft. Toen bij de volgende strafschop OFC’er Daan Boerlage twee keer mocht aanleggen omdat Ajax-keeper Stephan Veenboer te vroeg uitkwam, werd het Amsterdamse chagrijn nog groter. Boerlage miste beide pogingen.

,,Ik snap de frustratie bij Ajax, maar de scheidsrechter heeft de hele wedstrijd dezelfde beslissingen genomen. De penalty moest worden overgenomen omdat Veenboer te vroeg uit zijn doel kwam, dat moet hij niet doen. Ajax claimde dat Brian dat ook deed, maar de scheids en grensrechters stonden er bovenop en hadden echt wel ingegrepen als dat het geval was geweest’’, aldus OFC-trainer Barry Tjeertes.

De ploegen maakten er een aantrekkelijke wedstrijd van, met kansen over en weer. Ook behoorlijk wat emoties en dat had ook te maken met het feit dat bij Ajax mensen met een OFC-verleden rondliepen zoals Romano de Jonge, Marijn Sterk en trainer Yuri Rose. Tjeertes: ,,Dat maakte het beladen en je wilt ook winnen in de hoop een mooie tegenstander te loten. Feyenoord-uit zou prachtig zijn. Maar ik ben sowieso superblij met de winst, goed voor de club en de teamprocessen.’’

In de twaalfde minuut kwam Ajax via Kenneth Misa-Danso op voorsprong. Bilal el Amrani zorgde voor de gelijkmaker en hij herhaalde dat na rust, nadat Romano de Jonge zijn oude ploeg voor de tweede maal op achterstand had gezet. In de verlenging vloeiden de krachten weg en penalty’s waren onvermijdelijk. Edip Biberoglu en Daan Boerlage misten, Tim Freriks, Bilal Amarzagouio en Bryan Ottenhoff scoorden. Van der Werff stopte er twee en het was beslist toen Illias Boudouni de vijfde Ajax-penalty op de lat knalde.

Ajax: Veenboer; Bormann, Da Silva (88. Uitenwerf), Bouwman, Sanches; Van Roemburg, Burgzorg, Sterk (60. Fransberg); De Jonge, Boudouni, Misa-Danso (68. Van Moerkerk).

OFC: Van der Werff; Akouili, Schilder (29. Ottenhoff), Brantjes (87. Opoku), Lo-Fo-Sang; Boerlage, Biberoglu, Butter (57. Amarzagouio); Aslan, El Amrani, Freriks.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen