Er moet snel iets gedaan worden aan de veiligheid van de N9, vindt het gemeentebestuur van Schagen. ’Andere wegen zijn al aangepakt, nu moet de N9 proriteit krijgen’

In een jaar tijd gebeurden er achttien ongevallen op de N9.
© Illustratie gemeente schagen
Schagen

De provinciale weg N9 moet snel veiliger worden gemaakt. Dat stelt het gemeentebestuur van Schagen.

Verkeerswethouder Hans Heddes van Schagen dringt er bij de provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat, die samen verantwoordelijk zijn voor de N9, op aan werk te maken van de N9 omdat daar de laatste tijd veel ongelukken gebeuren. Volgens ambtenaren van de gemeente Schagen gebeurden er op de N9 tussen Alkmaar en Kooypunt bij Den Helder het afgelopen jaar achttien ongelukken. Daarbij vielen dertig gewonden en een dode.

Vijf ongelukken

De laatste maand gebeurden er ineens vijf ongelukken in de buurt van Julianadorp. Daarbij was op 5 oktober de dode te betreuren. Volgens Heddes is de N9 een beetje achtergebleven ten opzichte van andere regionale wegen. ,,Veel soortgelijke wegen zijn of worden aangepast om de verkeersveiligheid te verbeteren’’, zegt de wethouder. Hij wijst onder meer op de N243 (Alkmaar-Avenhorn) en de N241 (Schagen-Wognum). De N9 loopt voor een groot deel over ons grondgebied, daarom vinden wij het van belang om de weg onder de aandacht te brengen bij de provincie.’’ Heddes deed dit tijdens bestuurlijk overleg dat hij onlangs had met gedeputeerde Adnan Tekin. De provincie is volgens de wethouder bezig met een onderzoek naar de ongelukken op de provinciale weg. Daaruit moet blijken of er een specifieke oorzaak kan worden aangewezen voor de vele ongelukken die de laatste weken ineens zijn gebeurd.

Niks veranderd

,,Het vreemde is natuurlijk dat aan die weg niks is veranderd’’, zegt Heddes. ,,Maar dat er wel ineens veel ongelukken zijn. Er wordt nu bekeken hoe dat kan.’’ Schagen keek zelf al naar het aantal ongevallen dat binnen de gemeente gebeurt. Twee van de zogeheten ’hotspots’ (plekken waar veel aanrijdingen zijn) bevinden zich op de N9. De kruisingen in Sint Maartensvlotbrug en Burgervlotbrug langs het Noord-Hollands Kanaal staan al geruime tijd prominent in de ’ongelukken top 10’ van de gemeente.

De op- en afritten van de vlotbruggen daar zorgen voor extra gevaar, zo blijkt al jaren. ,,De kruisingen vormen bovendien een groot knelpunt voor fietsers en ander langzaam verkeer.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.