Schoolbesturen West-Friesland achter staking leerkrachten

De West-Friese schooljeugd heeft komende woensdag 6 november vermoedelijk vrij door de staking.© Archieffoto HMC

Martin Menger
Hoorn

De kans is groot dat woensdag alle basisscholen in West-Friesland gesloten zijn vanwege de staking door leerkrachten. De meesters en juffen krijgen dit keer wel hun salaris doorbetaald.

Tijdens de onderwijsacties in maart van dit jaar was dat nog bepaald niet overal het geval: toen kon het personeel grotendeels ’voor eigen rekening’ naar het Malieveld. Maar de acht gezamenlijke schoolbesturen denken er nu anders over, vertelt Ruurd Bijlsma namens de stichting Present. ,,Het gaat ook ons om een betere CAO”, zegt hij. ,,De onderhandelingen leveren niets op en de toestand wordt echt nijpend. Wij willen ook dat er uitzicht komt op een betere betaling voor een baan in het onderwijs. Het is al iets opgetrokken, maar nog niet genoeg.

De schoolbesturen hebben in een gezamenlijke brief aan het personeel laten weten dat men achter de staking van woensdag staat. Ook als dit inhoudt dat de scholen een dag dicht blijven. ,,Dat is wel een dilemma”, stelt Bijlsma. ,,Je vraagt aan de ouders om de kinderen weer een dag thuis te houden. Dat is iets dat je liefst niet doet. Gelukkig merken we aan de reacties dat de ouders ook begrip hebben voor deze staking.”

Teams

Of de basisscholen komende woensdag ook daadwerkelijk de deuren op slot doen wordt de komende dagen besloten.

Het is in de eerste plaats een afweging die de schooldirecteuren en de teams moeten maken. Bijlsma: ,,Wij verwachten als bestuurders dat de meeste scholen dicht zullen zijn.” De actie voor een betere CAO staat vooral in het teken van de aanpak van het lerarentekort. De schoolbesturen in West-Friesland zien de staking als een ’politiek middel’. Dit omdat het werk voor de huidige leerkrachten alleen maar zwaarder wordt indien er geen nieuwe mensen bij komen.

De acht stichtingen proberen samen al dat probleem te tackelen, aldus Bijlsma. ,,Maar het wordt steeds moeilijker, zodat je bij ziekte al klassen naar huis moet sturen. Zo staan wij als schoolbesturen dus ook met de rug tegen de muur.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen