Acties door cabinebonden KLM in de maak

ANP
AMSTERDAM

Cabinevakbonden FNV en VNC zinspelen op acties bij KLM. De luchtvaartonderneming is nog altijd niet over de brug gekomen met een beter loonbod. Een door FNV gesteld ultimatum liep op maandag af. Binnen een paar weken wordt meer duidelijk over het hoe en wat van de acties, aldus FNV.

De cao-onderhandelingen slepen zich al lange tijd voort. FNV en VNC zijn met name niet te spreken over het loonbod. „De enige opening die op loon wordt geboden is om de winstdelingsregeling fors te verslechteren in ruil voor een structurele loonsverhoging van 1,5 procent. Dat is geen verbetering van de looncomponent, maar slechts een verschuiving”, aldus FNV, die spreekt van een sigaar uit eigen doos.

De VNC-leden stemden eerder het onderhandelingsresultaat weg. Ze vinden een salarisverhoging van 7 procent in drie stappen te mager. VNC benadrukte destijds dat het KLM-personeel in de jaren dat het minder ging niet te beroerd was om zich naar die situatie te schikken. Met de winsten van KLM de voorbije jaren valt het huidige loonbod volgens de grootste bond bij KLM niet uit te leggen aan personeel. Zowel VNC als FNV wijst ook op de loonsverhoging van 9,5 procent van KLM-baas Pieter Elbers vorig jaar.

VNC voert al langer acties om de eisen in het cao-overleg kracht bij te zetten. Werknemers werken daarbij zo stipt volgens cao-afspraken dat het voor KLM duurder wordt hen te laten overwerken. Daar wordt nu met steun van FNV een vervolg aan gegeven.

Verschillende grondbonden bij KLM gingen eerder al wel akkoord met het onderhandelingsresultaat. KLM was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. Eerder noemde KLM het afwijzen van het cao-voorstel onbegrijpelijk.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen