JESS wil oneigenlijk gebruik woonhuizen strenger aanpakken in de hele gemeente Schagen

Richard Zut
Schagen

,,Er moet echt harder worden opgetreden tegen het onttrekken van woonhuizen aan permanente bewoning voor inwoners.’’ Dat zegt de fractie van JESS naar aanleiding van de vele reacties die zij krijgt het bij eigen meldpunt dat in mei 2019 werd geopend.

De meeste van de meldingen, waarbij meer dan vijfentwintig woningen zijn genoemd in Callantsoog, zijn inmiddels doorgespeeld naar de gemeente Schagen.

JESS constateert dat woonhuizen gebruikt worden voor huisvesting van arbeidsmigranten, opgekocht worden door (particuliere) beleggers of worden verhuurd in de recreatieve sector. Raadslid Lars Dignum: ,,Het tekort van woningen voor onze inwoners enorm. Het is dus heel ongewenst dat onze inwoners mede daardoor ergens anders hun heil moeten zoeken. De leefbaarheid van de dorpen staat onder druk.’’

Tijdens de begrotingsraad in november komt de partij met voorstellen om oneigenlijk en dus onjuist woninggebruik tegen te gaan. ,,We moeten dit streng aanpakken’’, zegt Dignum in een brief aan de gemeenteraad met voorstellen voor een nieuwe huisvestingsverordening.

Fractievoorzitter Hans Kröger daarover: ,,De gemeente moet beter handhaven. Allereerst door goed onderzoek te doen naar huizen die leeg staan. Ga er langs en kijk wat er gebeurt. Volgens de GBA (gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens) van Schagen valt aan driehonderd woningen geen gebruik toe te wijzen. Verder moet woningverhuur worden gemeld voor de toeristenbelasting. Dat is nu al, maar we pleiten voor meer huisbezoeken om hierop te handhaven’’

Het is volgens JESS niet zo dat woningen oneigenlijk worden gebruikt aan de kust. Kroger: ,,Het gebeurt overal, ook in Schagen zelf, ja.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.