Opvang Bonte Piet: steeds meer dieren slachtoffer van plastic afval

De egel is na operatie bij de dierenarts aangekomen bij zijn nieuwe verblijf bij de Bonte Piet.© Foto Jaap van der Pijll

Michelle Engel
Midwoud

Een zwaargewonde egel werd gistermiddag na operatie bij de dierenarts naar Stichting de Bonte Piet gebracht voor zijn revalidatie. Hij is verstrikt geraakt in plastic. De stichting is nogal bezorgd, want dit is niet het enige slachtoffer.

„Wij zien regelmatig dieren die in de problemen komen door zwerfafval. Denk aan vogels die plastic in hun maag hebben. De egels komen bijvoorbeeld in McFlurry’s terecht. Of zoals deze egel, die is door een plastic ring gekropen. Vervolgens groeit de egel, maar die ring groeit niet mee. Dan krijgt hij een gekke vorm”, aldus Marije de Wit, beheerder van de stichting.

De stichting ziet sinds dit jaar een stijgende lijn in het aantal slachtoffers van plastic. Niet alleen egels. „Vogels voeren hun jongen ook met alles wat ze vinden. Ze gaan steeds meer naar de vuilnisbakken toe en voeren hun jongen alles wat op voedsel lijkt”, vertelt de beheerder.

Opruimacties

De Wit is voorstander van opruimacties, vanuit scholen. Als het aan haar ligt, wil ze dat kinderen bewust worden gemaakt van het probleem dat plastic met zich meebrengt. „Als je kinderen niet leert hoe belangrijk het is om je troep op te ruimen, doet op den duur niemand het meer. Mijn kinderen laten ook nog steeds ballonnen los op school als ze de kans krijgen. Maar ik zie de kerkuil er al in hangen.” De stichting signaleert ook veel verstrikking in draden. „Duiven in de stad met allemaal nylon om hun poten. Tenen eraf. Stompjes blijven er over”, aldus de Wit.

Volgens de beheerder kunnen mensen de dieren helpen. „Mensen moeten bewuster met hun afval omgaan. Daarnaast kunnen ze helpen met voeding. Leg bijvoorbeeld ongezouten pinda’s neer of een pot met pindakaas. Dan komen de dieren makkelijker aan eten en hoeven ze niet op zoek te gaan. En doe de vuilniszak in de bak, deksel dicht. Past het niet, houdt hem dan even in de garage.”

De stichting krijgt jaarlijks vijftien slachtoffers van plastic binnen. Maar dat zijn lang niet alle daadwerkelijke slachtoffers. De meesten overlijden buiten en kunnen niet worden gevangen.” En deze egel dan? ,,Die heeft geluk gehad. Hij gaat revalideren en in april weer terug de natuur in.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen