Veteranen en hulpverleners kunnen hun verhaal kwijt in het nieuwe inloophuis aan de haven van Schagen

Beeld van de website van de nieuwe stichting.

Marten Visser
Schagen

Nieuw aan de haven van Schagen: de Inloophaven. Een inloophuis bedoeld voor veteranen die gelijkgestemden willen ontmoeten.

Maar niet alleen (oud)militairen zijn welkom: het huis is er ook voor ambulancepersoneel, agenten en brandweerlieden die na een heftige ervaring behoefte hebben aan een goed gesprek met ervaringsdeskundigen. Er is veel behoefte aan een inloophuis, meldt Frans van Zwam. Hij is oud-marineofficier en voorzitter van de nieuwe Stichting Veteranen Inloophuis Noord-Holland Noord.

,,We zijn nu een paar dagen open geweest. De belangstelling is groot, je ziet het aantal mensen dat binnenkomt per keer groeien.’’ Het inloophuis aan de haven van Schagen is er voor mensen uit de hele Noordkop. Bij voorbeeld voor militairen die op missie zijn geweest en daaraan een posttraumatische stress stoornis hebben overgehouden. Of voor hulpverleners die last hebben van psychische problemen door hun werk bij branden en ongevallen.

Van Zwam: ,,De bedoeling is dat ze in ons inloophuis gelijkgestemden ontmoeten. Mensen die hen snappen, zodat ze niet telkens hoeven uit te leggen wat er met ze aan de hand is.’’ Militairen komen soms ’anders’ terug van een missie in het buitenland, stelt Van Zwam. ,,Denk daarbij in het uiterste geval aan een post traumatische stress stoornis of een lichamelijke verwonding.’’

Het bezorgt veel veteranen de nodige obstakels, als ze terug zijn in het ’normale leven’. Wanneer ze daar over eens hun hart willen luchten kunnen ze terecht bij de Inloophaven. ,,Gewoon om een praatje te maken. En donderdagmiddag wordt er met zijn allen gekookt. En gegeten uiteraard.’’ De nieuwe stichting is gevestigd in de helft van een dubbel woonhuis aan de Lagedijkerweg, dat eigendom is van de gemeente. Het andere deel is in gebruik als jeugdhonk. Van Zwam: ,,We krijgen volop medewerking van de gemeente.’’ Financieel draait de stichting op sponsoring en donaties.

www.deinloophaven.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.