Wethouder van Langendijk gaat kosten van fusie met Heerhugowaard beter in beeld brengen

Gebouw De Binding, de nieuwe vergaderplek voor de raad van Langedijk.© Archieffoto

Arie Bergwerff
Langedijk

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen gaat de kosten van de bestuurlijke fusie met Heerhugowaard beter in beeld brengen. De voorzet van Ger Nijman (Dorpsbelang Langedijk), die aangaf dat zijn partij de kosten niet goed in beeld kreeg, werd door Nieuwenhuizen enthousiast ingekopt. Hij sprak van ’een uitstekend voorstel’.

De vergadering van de commissie Mens, Samenleving en Financiën in gebouw De Binding kwam dinsdagavond stroef op gang. Opnieuw haperend beeld en geluid zorgden voor een fikse vertraging en de ’thuiskijkers’ kregen helemaal niets te zien. De vergadering werd vastgelegd op het mobieltje van griffier Ronald Vennik.

Het werd door de vertraging toch weer laat en daardoor kon het agendapunt Programmabegroting 2020 niet worden afgerond. Het voorstel van Harry Waal (PvdA) om de meningsvorming over dit punt te bewaren voor de raadsvergadering van 5 november werd breed omarmd.

Amendementen

Op deze vergadering komen waarschijnlijk amendementen van ChristenUnie en GroenLinks op tafel. Wim Nugteren (CU) wil duidelijkheid over het onderhoud op de begraafplaatsen, Maurice Schoutsen (GL) beloofde een lijstje met tien alternatieve voorstellen.

Enkele partijen spraken de wens uit dat het college een volgende begroting beter gaat uitleggen aan de inwoners. Daar werd door het college uiterst welwillend op gereageerd.

Nieuwenhuizen beloofde snel duidelijkheid over de plannen rond het IKC in Sint Pancras. Over de financiering van de stevige rioleringskosten zei hij: „Het werk moet nu gedaan worden, het gaat om wijken uit de jaren ’60 en ’70.” Hij vond het passend dat ’degene die profiteert van wat wordt geleverd ook betaald’.

André van der Starre (Senioren) wilde doorpakken wat betreft de buurtbus. Die rijdt nu succesvol heen en weer tussen Heerhugowaard en Langedijk. Van hem mag de bus ook in de zes dorpskernen gaan rondrijden. Wethouder Nils Langedijk zei eerst de evaluatie van de pilot te willen afwachten.

Wethouder Marcel Reijven beloofde, pratend over de kosten van de jeugdzorg, twee dingen: een data-analyse en een onderzoek naar de effecten van de door de gemeente uitgevoerde preventie.

Schoolfusie

De forumleden gingen akkoord met de fusieplannen van de stichting De Blauwe Loper en Stichting Atrium. De Blauwe Loper (openbaar) en Atrium (katholiek) willen per 1 januari 2020 fuseren en tevens een samenwerking aangaan met Stichting Kinderopvang Langedijk.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.