D66 Haarlemmermeer praat avond over klimaat

Bart Boele
Hoofddorp

„Als ik jou spreek raak ik altijd in de war. Je doet het een en zegt het ander”, verzucht GroenLinks-raadslid Maaike Ballieux tegenover Erik Vermeulen van Forza. Onderwerp van gesprek is het klimaat tijdens een D66-discussieavond.

Zwanenburger Vermeulen heeft vermoedelijk het meest duurzame huis van Haarlemmermeer, wat Ballieux met eigen ogen heeft bekeken. Toch ziet hij niets in zonnepanelen, warmtekoudeopslag en andere duurzaamheidsmaatregelen voor de particulier.

„Ik heb voor 10.000 euro zonnepanelen op het dak liggen, een boiler van 6.000 euro om de warmte te verwerken, ik heb voor 10.000 euro isolatiemaatregelen in huis en een pelletkachel van 4.000 euro in huis. Dat is bij elkaar 30.000 euro. Als ik daar 75 euro energielasten per maand mee wil besparen, wat in de plannen van de gemeente staat, moet ik wel heel oud worden”, zegt Vermeulen. „Zoals het nu wordt aangepakt, gaat iedereen meer betalen. Ik heb in de zomer een goede energieopbrengst, maar in de winter moet ik terugvallen op het elektriciteitsnet en gas.”

Die gemeente Haarlemmermeer wil juist wel aan duurzaamheid doen, zonder dat het de burger iets kost. Het moet eerder geld opleveren. In de ’van het gas’-discussie kiest het nieuwe Haarlemmermeer voor de rol van slimme volger: successen van anderen gebruiken. Dat is een trendbreuk met de afgelopen acht jaar.

D66 belegde in het Cultuurgebouw van Hoofddorp daarom een avond over het klimaat, want tot voor kort had die partij nog een wethouder die landelijk voorop wilde lopen in het pionieren met duurzaamheid. Tientallen projecten en pilots werden opgezet of ondersteund, op zoek naar energiebesparing.

Om de nadruk te leggen op het belang van duurzaamheid stond D66-fractievoorzitter Joost Koomen op het podium in de Jan Gras Foyer en was Tweede Kamerlid Matthijs Sienot naar Hoofddorp gehaald. Sienot heeft het over ’leven van de wind en de zon’ omdat het kan en windmolens die tegenwoordig winstmolens zijn omdat bedrijven er grond of zee voor moeten pachten.

Hij had zijn verhaal nog niet afgemaakt of Vermeulen stelt de vraag wat er moet gebeuren met al die zonnepanelen als ze hun werk niet meer doen. „Naar de milieustraat”, reageert Sienot. „Ze zijn niet economisch rendabel te recyclen”, stelt Vermeulen daarop. Later, als Vermeulen het woord krijgt, breekt hij een lans voor kernenergie. „Het afval van kerncentrales wordt hergebruikt. Dat kost veel geld vanwege overheidsregels. Zulke regels zijn er nu voor windmolens en zonnepanelen niet, terwijl ze wel afval opleveren.”

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen