Premium

Column Wouter Klootwijk: Prijs van pond macaroni

Column Wouter Klootwijk: Prijs van pond macaroni

Wouter Klootwijk is programmamaker en schrijver. Maar hij is bovenal geïnteresseerd in alles wat met eten en drinken te maken heeft of daar tegenaan schuurt.

Zo groot is het verschil niet tussen een ontluchtingssleuteltje en een pond macaroni. Maar je moet wel opletten. En dat doe je niet als het er ogenschijnlijk niet al te zeer op aan komt.

De prijs. Bij lage bedragen bekommert men zich niet om verschilletjes. Maar vergroot ze uit, dan blijken ze immens. Twee fietsen. De ene geweldige fiets met zeven versnellingen kost net geen 800 euro. De andere, ook geweldig, ook zeven versnellingen, maar dan rood gelakt, kost het tienvoudige. Die koopt niemand.

Maar in de macaroni business kan zulks gewoon. En met ontluchtingssleuteltjes. Worden ook radiatorsleuteltjes genoemd. Altijd als je het sleuteltje nodig hebt, begin van de winter, om lucht uit radiatoren te laten ontsnappen voor een hoger rendement, ofwel lagere stookkosten, altijd net als je het gebruiken wil, is het nergens te vinden. Daarom verkopen gereedschapswinkels ze ook per drie in een verpakking. Twee om kwijt te raken; je hebt er uiteindelijk altijd maar één nodig, nooit twee tegelijk.

Gamma vraagt 2,40 euro per drie. Tachtig cent per stuk. En hier begint het geduvel met de kniesoor. Wat is nou helemaal 80 cent? Dat is percentueel heel wat meer dan 60 cent, maar wat kan ons die 20 cent verschil schelen? Daar ga je niet over staan zeuren aan de toog van het dorpscafé. Het gaat pas pijnlijk opvallen als je een droom van een ontluchtingssleuteltje ontdekt op het internet. Eentje die je op slag hebben wilt.

Vrijwel alle radiatorsleuteltjes zijn van staal en hebben flaporen. Maar er zijn er, niet bij Gamma, van koper. Messing eigenlijk, het lijkt wel goud. Begeerlijk mooi. En dus duurder? Dat is het hem juist. Zo een kleine pracht - je zou er twee van willen kopen als oorbellen voor buurvrouw - kost slechts 60 cent bij een gereedschapswinkel in Tilburg, te ver van hier, en een dubbeltje meer, 70 cent bij Toolstation, een gereedschapswinkel met meer dan 50 vestigingen in Nederland.

Eind fietsen? Het gouden sleuteltje kan ook per post bezorgd worden. Bestellen bij Bol.com. Maar dan kost het kleinood opeens tien keer zoveel. Gratis verzending, zegt Bol.com. Ja, zo kan ik het ook.

De gemaksmens kan dan wel redeneren dat voor dat luttel bedragje van zes euro het mooiste ontluchtingssleuteltje ter wereld bij hem thuisbezorgd wordt. De kniesoor, die dubbeltjes omdraait tot ze finaal versleten zijn, stapt liever op de fiets naar Toolstation, tegen de wind in. Drie uur later thuis, triomfantelijk, vijf euro verdiend, nee iets meer nog, heerlijk.

Nu macaroni. Waarom een halve kilo macaroni hetzelfde kost als een messing radiatorsleuteltje, net zo weinig, is op zich al niet te vatten. Maar dan de verschillen. Pasta, droog uit de winkel, kan per pond tot wel tien keer zoveel kosten als de beste kwaliteit elleboogjes van harde tarwe. En soms heb je het niet eens goed door. Dan is een zak interessante slierten niet alleen duurder dan puike ellebogen voor de arme mensen, maar in het zakje zit ook nog eens maar de helft. Een half pondje. Mam we hebben nog honger, zegt Afkes tiental.

Zelden of nooit kosten spullen in de winkel, of uit verzendhuizen, wat ze moeten kosten, maar wat wij zo gek zijn om er voor te geven. Prachtig sleuteltje, een cadeautje. Zeven dubbeltjes!

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.