Bezwaarmakers in brief aan gemeenteraad: ’Mordicus tegen komst onbemand tankstation op bedrijfsterrein in Zwaagdijk-Oost’

Sophie Kuitems
Zwaagdijk-Oost

Het is maar de vraag of er nog een tankstation komt op bedrijventerrein WFO bij Zwaagdijk-Oost. Niet alleen leven er bezwaren in de gemeenteraad - voorstel past niet binnen het geldende bestemmingsplan - er zijn ook andere partijen die geen heil zien in de komst van het station.

DCB Energy en Oud Beheer BV (gevestigd aan de Zaadmarkt in Zwaagdijk) hebben via hun advocaat een aangetekende brief aan de gemeenteraad van Medemblik gestuurd, in een poging het tij nog te kunnen keren.

,,Cliënten zijn mordicus tegen de vestiging van een nieuw tankstation. Er is in het geheel geen behoefte aan een nieuw tankstation binnen de gemeente’’, schrijft advocaat Peter de Haan (Asselbergs en Klinkhamer Advocaten).

Geen bedenkingen

Donderdag beslist de gemeenteraad of ze, zoals het college van burgemeester en wethouders wil, een verklaring van geen bedenkingen afgeeft voor het bouwplan.

Het onbemande tankstation zou op een perceel moeten komen aan de achterkant van het pand Groothandelsmarkt 17. Voor verkeer is de plek te bereiken vanaf de Koolmarkt. Er zal geen LPG worden verkocht en er komt geen winkel bij het station.

Toch is er wel degelijk sprake van detailhandel, schrijft De Haan, die als bijlage een uitspraak van de bezwaarschriftencommissie toevoegt uit 2017. De commissie liet zich destijds al zeer kritisch uit over het project. De advocaat zegt dat het niet valt te begrijpen waarom nu wel zou moeten worden meegewerkt met het plan.

Stikstoftoename

Verder noemt hij de stikstoftoename die met het bouwen gemoeid gaat. Ook al zou die toename gering zijn: ’het is niet toegestaan’ en dus zou er geen vergunning verleend mogen worden.

Volgens het plan is het tankstation bedoeld voor een lokale behoefte met betrekking tot bedrijven en zware voertuigen. Door het ontbreken van detailhandel, zou er daarom geen belemmering zijn voor bestaande tankstations in de omgeving.

Toch is volgens De Haan niet uit te sluiten dat particulieren er gebruik van zullen maken. Ook maakt de advocaat zich in zijn brief zorgen over de verkeersafwikkeling.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen