Premium

Even een selfie met de Melkmeid: Gouden Nacht van Medemblik viert historie met avond vol cultuur

Even een selfie met de Melkmeid: Gouden Nacht van Medemblik viert historie met avond vol cultuur
Een schip in onstuimig weer siert de gevel van het oude stadhuis van Medemblik.
© Foto Marcel Rob
Medemblik

Met haar kenmerkende flauwe glimlach loopt de Hollandse Mona Lisa over de Nieuwstraat. ’Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer komt even tot leven in Medemblik, ter ere van de ’Gouden Nacht’ van afgelopen zaterdag. Langzaam loopt zij de donkerte in op weg naar de toekomst, waar haar een indrukwekkende lichtshow staat te wachten.

De meid van Vermeer, vergezeld van lieden als Rembrandt en een stadsomroeper, is onderdeel van een stoet historische figuren. De stadsomroeper geeft live geschiedenisles aan iedereen die het wil horen. „Wist je dat Medemblik ooit vijf bierbrouwerijen had?”

Het is het jaar van de Gouden Eeuw en Medemblik geeft er een eigen draai aan met een avond vol cultuur, muziek en historie, geïnspireerd door de Museumnacht. Het zwaartepunt ligt in de binnenstad van Medemblik, maar in de hele gemeente zijn muzikale of leerzame activiteiten te bezoeken. De Nieuwstraat is ervoor volgelopen. Dat geeft nog wat consternatie als een ambulance met luide sirene zich plots tussen paardenkoets en steltlopers door moet manoeuvreren. Bij Cafetaria De Steiger is iemand onwel geworden, precies op het moment dat de stoet passeert. „Het was even schrikken, maar achteraf niets ernstigs”, zegt eigenaar Michael Brink de volgende morgen.

De muziek stopt even, maar de optocht gaat door. Bij het oude stadhuis aangekomen opent kunst- en cultuurwethouder Harry Nederpelt - voor de gelegenheid ’regent van Medemblik’ genoemd – de Gouden Nacht. Hij is duidelijk trots op het evenement dat door zoveel musea, gezelschappen en koren wordt gedragen.

De lichtshow op de gevel van het stadhuis is het klapstuk van de openingsparade en laat een wiegend schip zien, af en toe geteisterd door regen en donderwolken. Het herfstwindje werkt goed mee en voert iedereen deze avond mee naar vroeger tijden. Hoewel, zou het Melkmeisje weten wat een selfie is?

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen