Premium

Alle vooroordelen worden flink onderuitgehaald in theaterstuk Allemaal Mensen:Umuntu, deze week te zien in de Toneelschuur in Haarlem

Alle vooroordelen worden flink onderuitgehaald in theaterstuk Allemaal Mensen:Umuntu, deze week te zien in de Toneelschuur in Haarlem
Scène uit Umuntu.
© Foto Sanne Peper

Tikje neerslachtig? Last van een naderende winterdip? Grijp niet naar de anti-depressiva maar koop een kaartje (of beter: koop er twee en neem iemand mee) voor Allemaal Mensen: Umuntu. Succes gegarandeerd.

Umuntu is een feestelijke voorstelling waarin tien jonge acteurs van Toneelgroep Oostpool onder leiding van de onvolprezen Marcus Azzini het leven en de diversiteit vieren. Vorig jaar maakte Azzini met de toen derdejaarsklas van de ArtEZ Toneelschool in Arnhem de persoonlijke mozaïekvoorstelling Umuntu Ngumuntu Ngabantu (’Ik ben omdat wij zijn’). Nu ze zijn afgestudeerd, gaan ze op tournee met de voorstelling.

Verbondenheid

Umuntu is een Afrikaanse filosofie die haaks staat op het westerse individualisme: je vormt je door de verbondenheid met anderen.

In de openingsscène presenteert het tiental – vijf jongens , vijf meisjes, drie acteurs ’van kleur’ zoals dat tegenwoordig heet, een keurige afspiegeling van de maatschappij – zich als de nieuwe generatie, maar wat hebben ze eigenlijk gemeen en wat verdeelt hen? Ze zijn millennials, hebben alle Harry Potterfilms meermalen gezien, hebben korter gestudeerd en meer studieschuld dan eerdere generaties, zijn vaker depressief of burnout maar gaan ook naar Bali, op zoek naar hun identiteit. Umuntu is gemaakt vanuit autobiografische ervaringen van de spelers, waarbij geen enkel hokje geschuwd wordt. Het gaat over homohaat, racisme en genderongelijkheid, zonder dat het ook maar één moment moralistisch of politiek-correct saai wordt. Integendeel, het is een volstrekt onorthodoxe en bruisende voorstelling, waarin je je geen moment verveelt en alle tien spelers - figuurlijk - met de billen bloot gaan. De verschillende scènes zijn knap aan elkaar gemonteerd en de soms heel persoonlijke en ontroerende bekentenissen worden afgewisseld met luchtige intermezzi, zoals die van Rabbi Jallo die honderd keer een bal kan hooghouden of Joy Delima die haar idool Beyoncé naar de kroon steekt in een supersexy optreden. De spelers zijn ook fysiek, in dans en beweging, verrassend sterk.

Hilarisch hoogtepunt

Een van de hilarische hoogtepunten is de ’queer’-test waarin alle mogelijke clichés in vliegende vaart voorbijkomen, een pijnlijke satire op televisieshows onder leiding van Kharim Amier. Indrukwekkend is het verhaal van Delima over de worsteling met haar kroeshaar en ontzettend geestig is de scène waarin een van de meer ’macho’ mannen, gevraagd wordt hoe hij naar een bepaalde vrouw kijkt en hij alleen maar geobsedeerd blijkt door haar buitenkant.

Ook het publiek wordt betrokken, door vragen te stellen als ’denk je dat ik homo of hetero ben?’. Hoe kijken wij naar mensen, hoe snel oordelen we? Al onze vooroordelen worden flink onderuitgehaald in Umuntu dat gespeeld wordt met aanstekelijk elan, enorme energie en heel veel spelplezier.

Toneelgroep Oostpool met Allemaal Mensen: Umuntu. Te zien: Toneelschuur Haarlem, 30 en 31 oktober, 20.30 uur. Meer info: toneelgroepoostpool.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen