Reda Kharchouch bij Telstar niet te stoppen: vijf treffers en een assist in drie wedstrijden

1/2
Helmond

De 1-4 overwinning bij Helmond was een mooi jubileumcadeau voor Telstar-aanvoerder Frank Korpershoek die zijn 350e competitiewedstrijd speelde. Toch stond hij in de schaduw van Reda Kharchouch.

Reda Kharchouch is de laatste weken de grote man van Telstar. Voor die constatering is een blik op de statistieken al genoeg. Kharchouch was bij alle laatste zes velddoelpunten van Telstar betrokken. Uit bij TOP Oss (2-2) scoorde hij twee keer, tegen Almere maakte hij het enige doelpunt (1-0) en vrijdagavond in Helmond was hij weer twee keer trefzeker en verzorgde een assist.

In totaal heeft Kharchouch dit seizoen zeven keer gescoord. Een knappe prestatie voor een spits die vorig jaar nog bij de amateurs van OFC in de derde divisie speelde. ,,Ik heb erg moeten wennen aan de intensiteit. In de week voor FC Eindhoven (4-1 verlies op 27-9, red.) zei mijn lichaam stop. Ik was zo moe dat het niet meer ging. Daarna heb ik even rust genomen. Sindsdien voel ik me fit en komt de vorm.”

Die assist van Kharchouch was een atypische spitsenactie. Vanuit de linkerhoek van het veld passeerde hij met een sierlijke pirouette een Helmond-speler waarna Elayis Tavsan gemakkelijk kon intikken. ,,Ik ben eigenlijk een echte nummer negen, maar ik rende zonder na te denken achter de lange bal van Berenstein aan. Ik had geen idee wat ik ging doen, maar het pakte goed uit. Het is een voordeel dat ik geen lompe spits ben, ook technisch kan ik wel wat.”

Ondanks de indrukwekkende cijfers van Kharchouch was trainer Andries Jonker behoorlijk kritisch op zijn spits. ,,Qua rendement is hij heel erg goed bezig. Ondanks dat hij van de amateurs komt en al 24 jaar oud is, heeft hij mogelijkheden om verder te groeien. Hij zal dan wel voetballend stappen moeten maken. Ik wil dat hij ballen vasthoudt. Hij lijdt nog te vaak balverlies en maakt te veel overtredingen.”

Smet op de mooie avond van Kharchouch was dat hij voortijdig werd gewisseld voor Richelor Sprangers. ,,Ik heb een opgezwollen been overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen Almere. Daar kreeg ik last van. Ik hoop er toch dinsdag in de beker tegen HFC bij te zijn.”

Telstar combineerde in de eerste helft vlotjes door de defensie van de thuisploeg heen. Vanuit de buitenspelers Senne Lynen en Shayne Pattynama ontstond veel dreiging en ook Sparta-huurling Elayis Tavsan was met zijn dribbels gevaarlijk. Helmond Sport zette er heel weinig tegenover. Bij een ruststand van 3-0, leek een monsterscore voor Telstar haalbaar te zijn. De jonge ploeg slaagde er niet in om het hoge niveau vast te houden. ,,We gaan dan veel te snel naar voren. We moeten de bal juist vasthouden en positiespel blijven spelen. Op die manier hadden we de score nog veel verder uit kunnen breiden. Positiespel is waar we zo goed in zijn, maar dat laten we dan los. De jeugdige gretigheid neemt het dan weer over”, was Jonker niet voor het eerst dit seizoen kritisch op de discipline van zijn ploeg.

De vierde treffer viel uit een penalty. FC Barcelona-huurling Marcus McGuane miste in eerste instantie, maar wist in de rebound alsnog te scoren. Hij bekroonde daarmee een goede wedstrijd met zijn eerste doelpunt in dienst van Telstar. De voormalig Engels jeugdinternational kreeg aanvankelijk veel kritiek, maar Jonker ziet dat hij stappen maakt. ,,Hij heeft zich moeten aanpassen aan de eerste divisie. Hij was bij Arsenal en FC Barcelona gewend om altijd de bal te hebben. Je ziet nu dat hij steeds vaker goede tackles inzet. Het wordt nu tijd dat hij belangrijk wordt met doelpunten en assists. Dit is een begin.”

Helmond Sport deed in de slotfase nog wat terug door een doelpunt van Diego Snepvangers. Hij strafte een moment van onoplettendheid in de Velsense defensie af met een hard schot in de kruising.

Korpershoek ontving na afloop van de wedstrijd te midden van de gehele spelersgroep een bos bloemen van Telstar-vrijwilligster Marja Korbee voor zijn 350e wedstrijd. Zijn debuut voor Telstar was in 2006, ook tegen Helmond Sport. Hij bedankte niet alleen Korbee, maar ook de spelersgroep. ,,4-1 winnen van Helmond Sport, dat is het ultieme cadeau. Bedankt jongens!”

Helmond Sport Van Gassel; Joppen, De Louw, Klomp (46. Verkennis), Poelmans; Swinnen (70. Van de Vorst), Stans, Dzepar; Mutzers (63. Werkhoven), Respen, Snepvangers

Telstar Swolfs; Benamar, Korpershoek, Berenstein; Pattynama (79. El Yaakoubi; Gilmour, Najah, McGuane, Lynen; Tavsan (76. Fernandes), Kharchouch (58. Sprangers).

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen