Circuit Zandvoort heeft cruciale vergunning Formule 1-werkzaamheden binnen

Circuitdirecteur Van Overdijk met circuiteigenaar prins Bernhard.
© ANP
Zandvoort

De provincie Noord-Holland heeft Circuit Zandvoort vrijdag de cruciale vergunning verleend voor het uitvoeren van ingrijpende werkzaamheden om veilige terugkeer van de Formule 1 in mei mogelijk te maken.

Dat bevestigt een woordvoerder van de provincie. Het gaat om de vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming. Die is cruciaal, omdat het circuit grenst aan beschermd duingebied. En opzienbarend, want vanwege de stikstofproblematiek krijgen veel bouwprojecten geen groen licht.

Tribunes

De verstrekte vergunning regelt onder meer het plaatsen van tijdelijke tribunes, grondverzet, extra asfaltverharding, de aanleg van twee tunnels en het verbreden, versterken en aanleggen van paden.

Lees ook: Vals alarm milieuclubs over Formule 1-graafwerk op Circuit Zandvoort

De vergunning betekent een mijlpaal voor het circuit. Circuitdirecteur Robert van Overdijk in een statement: ,,De provincie en de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord bevestigen met deze ontheffing dat Circuit Zandvoort zorgvuldig te werk is gegaan in voorbereiding op de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix in 2020.’’

,,Het circuit heeft aangetoond dat de stikstofdepositie in de komende jaren alleen maar minder wordt. Zoals de nieuwe wetgeving ook voorschrijft. Met deze stap laat Circuit Zandvoort ook zien dat we, zoals we gezegd en beloofd hebben, de wet en regelgeving zeer serieus te nemen, ondanks dat anderen graag anders doen geloven.’’

Vraagtekens

Milieuorganisaties zetten al maanden grote vraagtekens bij de gang van zaken. Volgens hen is de natuur wel degelijk de dupe van de ontwikkelingen op en rond het circuit, en zéker van de komst van een mega-evenement als de Formule 1 Grand Prix.

Maandag dient een tweede kort geding. Dinsdag doet de rechtbank in Haarlem uitspraak in het eerste kort geding, dat gaat over de vraag of de beschermde rugstreeppad en zandhagedis niet te veel hebben te lijden.

Meer nieuws uit Haarlem