Premium

FC Volendam voorkomt met fraaie zege op Jong AZ een zeer pijnlijke statistiek

FC Volendam voorkomt met fraaie zege op Jong AZ een zeer pijnlijke statistiek
Gijs Smal is het middelpunt van de Volendamse vreugde nadat hij zijn ploeg op 3-2 heeft gebracht.
© Orange Pictures/Jan Mulder
Volendam

Een overwinning, drie doelpunten en het spel van Francesco Antonucci; trainer Wim Jonk had meerdere redenen om met een goed gevoel terug te kijken op de wedstrijd tegen Jong AZ. ,,Uiteindelijk is de overwinning het belangrijkste’’, reageerde de oefenmeester van Volendam op de vraag met welke van de drie elementen hij het meest content is. ,,Maar het spel van Francesco was natuurlijk ook heel prettig. Zeker met het oog op de komende maanden. En dan is die jongen nog niet eens volledig fit; er zit nog ontzettend veel rek in die jongen.’’

Het is slechts een statistiek, maar het had wel een hele pijnlijke geweest. Als Volendam niet van Jong AZ had gewonnen stond de ploeg na twaalf wedstrijden op minder punten dan een jaar geleden. En die seizoensstart werd door iedereen in het Volendam-kamp als desastreus beschreven.

Desastreus is de competitiestart deze keer zeker niet. Volendam kreeg in de afgelopen weken geregeld complimenten voor het spel, maar de resultaten vielen tegen. Met het gebrek aan productiviteit als hoofdoorzaak. Het was dan ook niet alleen de zege die voor vrolijke gezichten in het Volendamse kamp zorgden, de drie doelpunten en het feit dat twee keer een achterstand werd goedgemaakt werden beide bijna als even waardevol beschreven. Waarbij ook nog moet worden bedacht dat de thuisploeg ook nog eens vier keer het aluminium raakte en een strafschop werd onthouden (Justin Bakker hield Jari Vlak vast).

Maar het meeste applaus was voor Francesco Antonucci. De Belgische huurling van Monaco bewees de kwaliteiten te hebben om Volendam naar een hoger niveau te tillen. Een bevestiging die de selectie van Wim Jonk goed kan gebruiken in de week waarin duidelijk werd dat Zakaria el Azzouzi dit seizoen niet meer in actie komt. Een mri-scan bevestigde wat al werd gevreesd. De aanvaller scheurde vorige week op de training een kruisband af en staat minimaal negen maanden buitenspel.

Er viel wel degelijk ook het nodige aan te merken op het spel van FC Volendam. Vooral defensief oogde het niet altijd even stabiel, erkende Jonk. ,,Maar ik ben blij met de veerkracht die de jongens hebben getoond na de 2-1; een doelpunt dat uit de lucht kwam vallen. De spelers zijn ook na die tegenslag blijven strijden, tot de 95e minuut aan toe. En dan dwing je zo’n overwinning ook een beetje af.’’

De mening van Koen Stam, de trainer van Jong AZ, kwam voor een groot deel overeen met die van Jonk. ,,Volendam heeft verdiend gewonnen. ,,Voor het publiek was het een hele leuke wedstrijd, voor ons als trainers wat minder. Er werd bij vlagen goed gevoelbald, maar er ging ook veel fout. De manier waarop wij de doelpunten weggaven, de bereidheid van spelers om hun man te volgen en de wijze waarop de duels werden aan gegaan; het is duidelijk dat daar nog veel werk aan de winkel is.’’

FC Volendam: Bakker, Betti, Tol (76. Runderkamp), Van de Ven, Smal, Visser, Antonucci, Vlak, Doodeman (69. Kaars), Duin, Johnson (64. Murkin)..

Jong AZ: De Boer, Koopmeiners, Church, Bakker, Gullit, Reijnders, Aboukhlal (72. Griffith), Goudmijn (79. Kunst), Oosting, Goudmijn, Druijf, Correia (60. Sedlacek).

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen