Premium

Oude wijkraad Slachthuisbuurt dient bezwaarschrift en Wob-verzoek in

Haarlem

De ’oude’ wijkraad van de Slachthuisbuurt heeft bij de gemeente een bezwaarschrift en een Wob-verzoek ingediend. Dick Klootwijk, voorzitter van de club, is het niet eens met het besluit tot erkenning van de ’nieuwe’ wijkraad, dat begin deze maand door het college van B en W is genomen.

Hij heeft het Haarlemse kantoor Kalbfleisch Advocaten in de arm genomen om hem bij te staan. Klootwijk vindt het onterecht dat er een nieuwe wijkraad is aangewezen door het college. Nadat hij vorig jaar aangaf dat zijn wijkraad wilde stoppen, besloot hij begin dit jaar dat hij toch weer terug wilde keren met zijn eigen wijkraad. Tegen die tijd had zich bij de gemeente echter al een andere club gemeld.

Uit het bezwaarschrift, dat de oude wijkraad op woensdag 23 oktober heeft verstuurd, blijkt onder meer dat de club het niet eens is met de manier waarop de bestuursleden van de nieuwe wijkraad zijn gekozen. Volgens hen is er geen algemene oproep geweest aan bewoners van de buurt om zich kandidaat te stellen. Ook zou tijdens de verkiezing voor de nieuwe wijkraad inwoners van Parkwijk en de Amsterdamsebuurt hebben meegestemd.

Daarnaast wil Klootwijk openheid op het gebied van communicatie die de gemeente heeft gehad over en met de nieuwe wijkraad en de betrokken ambtenaren.

Een gemeentewoordvoerder geeft aan dat de erkenning van de nieuwe wijkraad ’wel volgens de spelregels is gegaan’. Ook de bezwaarschriftencommissie verwierp eerder deze maand een bezwaar van de oude wijkraad over de kwestie.

Volgens de gemeente zou de beslissing op dat bezwaar naar de advocaat van Klootwijk zijn verstuurd op 16 oktober. Hij heeft het document echter pas donderdagmiddag ontvangen, na navraag van deze krant.

Opvallend is ook dat in de zogenoemde ’verordening op de wijkraden’, die stamt uit 2015, niet is vastgelegd wat er moet gebeuren als een wijkraad opstapt.

Wat precies de ’spelregels’ zijn bij de oprichting van een nieuwe club, blijft daardoor in het midden. ,,De commissie adviseert de gemeente om de verordening te herzien’’, aldus de gemeentewoordvoerder. ,,Niet alleen vanwege deze kwestie. Er zijn wel meer zaken waarover de verordening geen uitsluitsel geeft. Het is wat dat betreft ook trial and error.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen