Premium

Monnickendammers bekert na strafschoppen verder: De Rijp houdt lang stand

Monnickendammers bekert na strafschoppen verder: De Rijp houdt lang stand
Monnickendam had veel moeite om door de verdediging van De Rijp te komen.
© Martin de Haan
De Rijp

Zaterdageersteklasser Monnickendam kreeg zondagderdeklasser De Rijp pas na strafschoppen op de knieën. De thuisploeg hield lang stand, maar vijf minuten voor tijd scoorde invaller Marc Root alsnog de verdiende gelijkmaker zorgde, waarna Monnickendam in de strafschoppenserie aan het langste eind trok.

Na afloop overheerste bij De Rijp-trainer Peter van der Zwaan vooral tevredenheid. „Monnickendam was voetballend beter. De tegenstander had veel meer balbezit dan wij. Desondanks ben ik erg trots op mijn jongens. We speelden vandaag met een aantal jonge spelers, voor hen is dit een goed leermoment.” Van der Zwaan zag zijn ploeg in de eerste helft een paar keer goed onder de druk van de tegenstander uit voetballen. „Het is jammer dat de tegenstander twee keer scoort uit dode spelmomenten. Vooral van de tweede tegentreffer baal ik, omdat de actie waarvoor de vrijetrap werd gegeven in mijn ogen een zuivere sliding was. Mar de overwinning van Monnickendam is zeker niet onverdiend.”

In de beginfase van de wedstrijd nam Monnickendam het initiatief waaruit kleine kansjes ontstonden. In de zesde minuut kwamen de gastheren via hun eerste grote kans op voorsprong. Nick Visser scoorde op aangeven van Jip de Graaf. De jongeling verving de geschorste Mikey Hoffs. Na de 1-0 brak een fase aan waarin Monnickendam veelvuldig gevaarlijk werd . Na een corner van Jeffrey Gits kopte verdediger Jan Pieter van der Vis de bal in het net: 1-1.

De thuisploeg werd gevaarlijk via De Graaf maar zijn schot miste precisie. Nick Visser scoorde, tegen de verhouding in, uit een counter van De Rijp op aangeven van Rick Waal: 2-1. In de tweede helft dicteerde Monnickendam en groef De Rijp zich in. Donny Reugebrink kwam een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Jos Timmer. Twintig minuten voor tijd werd een bal van de lijn gekopt uit een corner van de bezoekers. In de tachtigste minuut kreeg Tom Pruim een rode kaart na een tackle. Enkele minuten later werd een vrije trap van Monnickendam slecht weggewerkt en scoorde Root de gelijkmaker.

Monnickendam-trainer Ab Persijn had van tevoren tegen zijn ploeg gezegd dat de spelers scherp moesten zijn. „We verdedigden niet goed bij de tegendoelpunten. Twee goals uit dode spelmomenten, dat blijkt toch een wapen voor ons te zijn. Het is jammer dat we niet uit een velddoelpunt hebben gescoord. Ik hield er vertrouwen in dat de gelijkmaker zou vallen.”

Monnickendam won de strafschoppenserie met 2-4. Reugebrink stelde de overwinning van de bezoekers veilig. „We hadden moeite om door de verdediging van De Rijp te komen’’, keek hij terug op het duel. ,,De laatste bal was steeds niet goed. Daarom is het extra lekker dat we hebben gewonnen. ’’

De Rijp: Timmer, Cramer, Van Leeuwen, Jonk, Oudejans, Rollman (72. Werring), Koster, Waal (56. Smit), Rijser (68. Blokdijk), Visser, De Graaf.

Monnickendam: Boontje, Gits, N. Rensen (46. Root), Van der Vis, Persijn, Braspenning, Reugebrink, Moustafa, Ronday, Pruim, Zivkara (46. K. Rensen).

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen