Wens gaat in vervulling voor 97-jarige Herman Licht: nog één ritje met de paardenkoets [video]

Judit de Redelijkheid
Hoorn

,,Moeten ze geen dekkie om”, vraagt Herman Licht bezorgd aan Ad Snip. Hij doelt daarmee op de twee paarden die de koetsier uit Blokker tot stilstand heeft gebracht voor de deur van Avondlicht. Met een rondrit door Hoorn hebben zij zojuist een droom in vervulling laten gaan voor de 97-jarige bewoner van het woonzorgcentrum.

Voordat de koets woensdagmiddag onder grote belangstelling wegrijdt bij het woonzorgcentrum aan de Geldelozeweg, krijgt meneer Licht nog snel een kus van Angela Mul. Zij staat op het punt om met vakantie te gaan, maar wil dit bijzondere moment voor geen goud missen. Als geen ander weet de verzorgende immers hoe blij ze hem hiermee maken.

Glinsteren

,,Tijdens een late dienst hebben we een keer met elkaar zitten praten”, vertelt Mul, voordat ze meneer Licht met een brok in haar keel uitzwaait. ,,Hij vertelde toen over zijn paarden. En hoeveel hij daar vroeger van genoten had. Toen dacht ik: ’Hier moet ik wat mee’. Want hij kan nog wel eens mopperen, maar nu begonnen zijn ogen helemaal te glinsteren.”

Na zijn verhuizing van een aanleunwoning naar de zorgafdeling van Avondlicht haakten ook Alma Lakeman en Rosa Warmerdam van de activiteitenbegeleiding aan. Zij hoorden van de wens en samen zorgde het drietal er met de familie voor dat die in vervulling ging. ,,Misschien steken we onderweg nog wel effies op”, zegt Ad Snip met een glimlach, voordat hij de koets in beweging zet.

De 97-jarige Herman Licht is er klaar voor.

De 97-jarige Herman Licht is er klaar voor.© Foto Marcel Rob

Meneer Licht, die de paarden voor vertrek nog even een appeltje gevoerd heeft, is kort daarvoor met een tillift de koets in geholpen. Na een klein uur keert het gezelschap - de oudste zoon en jongste dochter rijden ook mee met hun partners - terug. ,,Geweldig”, is het enige dat meneer Licht uit kan brengen over de bijzondere belevenis.

De geboren Amsterdammer die ook in Zwaag gewoond heeft vertelt nog kort over hoe hij als twaalfjarige aan het werk ging op een boerderij (’Als oudste zoon moest ik wat verdienen’), hoe daar zijn liefde voor paarden ontstond en hoe hij later een schillenwijk had in de Staatsliedenbuurt. En dan komen de tranen. ,,Dit kom je nooit meer tegen”, besluit hij.

Ad Snip stuurt de koets met meneer Licht door de binnenstad van Hoorn.

Ad Snip stuurt de koets met meneer Licht door de binnenstad van Hoorn.© Foto Marcel Rob

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen