’65 verhuisdozen met kerstartikelen blind gekocht’; droom Lydia de Loos komt uit met pop-up store aan Helderse Spoorstraat

Lydia de Loos met de kerstman-pop die het winkelpubliek zal opwachten.
© Foto George Stoekenbroek
Den Helder

Lydia de Loos is ’kerstgek’, zoals ze het zelf noemt. Aangestoken door haar ouders, die het huis het liefst het hele jaar in kerstsfeer hadden. Aan de Spoorstraat komt haar droom uit. Ze opent er zaterdag 26 oktober een winkel in kerstartikelen, met ook workshops voor jong en oud.

De kunstenares werd eind mei in het winkelgebied van Anna Paulowna aangevallen met een broodmes door twee mensen met wie ze al langere tijd een conflict heeft. Een traumatiserende ervaring, die evenwel ook iets goeds voortbracht: „Ik vroeg mij af wat ik nou nog werkelijk wilde in het leven, het was een omslag. Ik droomde al jaren van een winkeltje met kerst en gezelligheid. Fantastisch dat dat hier nu kan.”

’Halleluja’ heet de zaak in de voormalige schoenenwinkel. Een zogeheten pop-up store want hij is tijdelijk, de deur gaat op 31 december weer dicht. In anderhalve week tijd is met hulp van familie en vrienden de zaak ingericht en gedecoreerd. Met meubels uit de kringloop die een nieuw uiterlijk hebben gekregen, kunst van eigen hand en - uiteraard - een grote collectie kerstartikelen, in prijs variërend van anderhalve tot een pronkstuk van tweehonderd euro.

„Mijn man en ik hebben blind zes containers met 65 verhuisdozen gekocht. We wisten dat er kerstartikelen in zaten, maar hadden geen idee hoe ze eruit zagen.” Blikvangers zijn de enorme kerstmannen. Schud je ze de hand, dan veren ze op en neer. „Die komen buiten op de stoep te staan. Kinderen vragen nu al of ze een handje mogen geven.”

De winkel zal alleen ’s middags geopend zijn, van één tot vijf uur. Dan zijn er ook inloop workshops, vanaf vijf euro. Aan een grote tafel achterin de winkel kan bijvoorbeeld met glasverf een wijnglas of kerstbal beschilderd worden. Ze worden ter plekke afgebakken. „Ik heb die workshops eerder op Winterdromen gegeven, heel gezellig.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.