Premium

’Pretkarren’ stelen de show bij Showkees

1/2

Doorgaans vormen ze het ’rand-entertainment’, op festivals, bedrijfsfeesten en partijen. Maar gisteren waren veertien ’rijdende ondernemers’ eens zelf de hoofdact bij Showkees. Een proeverij voor ’mobiel vermaak’.

Gelijk na binnenkomst slaat het vermaak al toe. Iedere bezoeker zal zich eerst een weg over de rode loper moeten banen. Opgewacht door camera’s en een ’sterreporter’ die graag wil weten ’wat je van de avond verwacht’. De verbeelding is gelijk gekieteld, de sfeer meteen losjes.

En dan staan er in de loods aan de Mauritsstraat in Zaandam nóg eens een kleine vijftien acts klaar met hun ’vermaakcampers’. Bingo, twister, een barrista, een soort van fotocabine en zelfs een mobiele ballenbak. Het zijn vaak doodnormale, soms in het dagelijks leven zelfs tamelijk saaie en oubollige vormen van amusement. Maar creatief wat opgepoetst krijgen ze in de ongewone omgeving van een camper kennelijk plots de kus des levens.

Eigenlijk is het in deze opstelling te vergelijken met een klein rondreizend circus, waarbij de acts in de eigen camper worden uitgevoerd in plaats van in een tent.

De ’proeverij’ is bedoeld voor hen die acts en entertainment zoeken voor festivals, (trouw)partijen of bedrijfsfeesten. Zij kunnen deze woensdag de acts ervaren in plaats van erover te lezen op een website. Marnix Eijkhout, een van de organisatoren: ,,In deze loods komen veel van ons samen. En samen kwamen we op dit idee. Nu kunnen potentiële opdrachtgevers ons eens aan het werk zien en onze acts ervaren.’’ De opkomst vindt hij meer dan bemoedigend. ,,Er hebben zich 150 bedrijven aangemeld. En daar zitten echt enkele topbureaus bij. En dit is pas de eerste keer dat we dit doen, hè? Het is ook echt leuk voor al deze ondernemers. Die zijn altijd randprogrammering, maar vandaag allemaal even de hoofdact.’’

Het zijn de calorie-arme broertjes en zusjes van de foodtrucks, die je pretkarren zou kunnen noemen. Neem de mobiele ballenbak, van Marnix en zijn kompaan Bauke van Harskamp. Die laatste vertelt: ,,Eigenlijk was het idee met deze mobiele ballenbak op kinderpartijtjes te staan. Maar hij doet al enkele maanden prima dienst, alleen heeft er nog nooit een kind ingezeten.’’ Als tweede attractie hebben ze de ’Discocamper’, waar je gedurende vier minuten even kan dansen in een camper, inclusief rookshow.

De in Marokko geboren en lang in Frankrijk wonende bezoekster Oumy (24) vindt het prachtig. ,,Ik kende dit helemaal niet. Het is speels, anders en innovatief.’’

Dat terwijl de basis van meerdere acts toch echt soms al door motten is aangevreten. Neem de mobiele Bingo-camper van Herman van der Burgh en Esther Gast. Bingo is typisch zo’n bezigheid waar weinigen hardop over zullen zeggen dat ze het geweldig vinden. Maar kleinschalig, in een camper, en dankzij de komische presentatie, met een dik Rotterdams accent, van de twee wordt het opeens heel erg leuk. ,,Als er iets gebeur, geen paniek. Koos en ik kenne allebei animeren. Koos doet de vrouwtjes, ik de mannetjes.’’ Er is zelfs een reclameblokje: ,,Wil je lekkere geuren, bezoek dan Chantal Meuren’’. En, eerlijk is eerlijk, gaandeweg wordt je vanzelf fanatiek en grom je binnensmonds als dat ene ontbrekende nummer op je kaart maar niet uit de korf komt rollen.

Sinaasappelkanon

Aan de overkant kun je, onder meer, sinaasappels uit een kanon vuren bij de Turboclub. En er is een soort van 3D-versie van Twister, waarbij het waarschijnlijk leuker is toe te kijken dan zelf ongemakkelijk aan een muur te hangen en de kleur geel te horen roepen terwijl je nu al bijna - een minuscuul stukje - naar beneden ’flikkert’.

Renate Badloe, van evenementenbureau Classy Affairs, heeft al veel leuks gezien vandaag. ,,Ik vind dit echt top! Wij boeken regelmatig dit soort acts, maar vandaag heb je kans kans ze al te ervaren.’’ De rijdende Barrista heeft vooralsnog haar voorkeur, maar haar bedrijf heet dan ook Classy Affairs.

Minder classy is het in het achter in de hal. Daar stelen Bep en Toos de show met hun mobiele toilet. ,,Moejjeplasse?’’, vraagt Bep gelijk na binnenkomst met ook al Rotterdams accent. Aan de muur hangen spreuken, waarvan ’Wie zei dur ook alweer dat alcohol slech is voor ut geheugen’ een van de netste is.

Het plezier bij de rijdende ondernemers is zichtbaar groot. Net als de eensgezindheid. Patricia Gerretsen begon voor de lol een ’mobiele photobooth’. In de camper liggen bakken vol verkleedspullen. Petten en attributen. Van zeemanspet tot tennisracket. Zodra de deur zich sluit kun je je verkleden. Na een druk op de knop wordt een foto genomen én gelijk afgeteld naar de volgende. In tien seconden moet een volgende outfit gekozen worden. Die tijdsdruk zorgt voor hilarische combinaties. ,,Ik doe het nu een kleine drie jaar. En ik heb het er zo druk mee dat ik mijn eigenlijke werkzaamheden als fotografe even aan de kant heb moeten schuiven.’’

Frenk Klein Arfman

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen