Forza Volendam: ’Volgende week Sparta: we smachten naar een magisch avondje bekervoetbal’

Forza Volendam: ’Volgende week Sparta: we smachten naar een magisch avondje bekervoetbal’
Beeld uit de bekerkraker met Sparta in 2017.

Tom van Pinxteren is fanatiek FC Volendam-fan én historicus. Hij studeerde zelfs af op het onderwerp FC Volendam, de club die dit seizoen hoopt weer een rol van betekenis te spelen in de eerste divisie. In deze rubriek doet hij om de week verslag vanuit ’de fanzone’.

Als supporters van FC Volendam begonnen we optimistisch aan het nieuwe seizoen. Driemaal reisden we met meer dan tweehonderd supporters naar een uitwedstrijd. Ook bij thuiswedstrijden zag ik een opleving op de tribunes. De recente resultaten en het vertoonde spel zijn echter funest voor dit hernieuwde fanatisme.

Een groep supporters overlegt regelmatig over de plannen en ontwikkelingen rond FC Volendam. Ideeën voor sfeeracties en andere veranderingen die voor meer sfeer zorgen, hebben de heren genoeg. Toch zijn ze afhankelijk van wat er op het veld gebeurt. ’Alles valt of staat met goede resultaten. Wanneer we meerdere wedstrijden op rij niet winnen, komen veel supporters gewoon niet meer’, geven ze aan. Helaas weet ik dat dit waar is. In het verleden stonden we regelmatig op een bijna lege tribune. Bij goed voetbal keren de weggelopen fans ook snel weer terug. Dat is iets waar de trouwste supporters hoop uit putten.

Persoonlijk denk ik dat de Palingboeren een magisch bekeravondje nodig hebben. De KNVB-beker is bijzonder voor supporters. Alles is mogelijk op zo’n avond: kleine clubs stunten, grote clubs falen, er gebeurt altijd wel iets verrassends. In het seizoen 2017/2018 hebben we 107 minuten mogen dromen van een overwinning tegen het grote PSV. Dat de Eindhovenaren pas in de verlenging het verschil maakten, zorgde bij ons voor trots en hoop bij de hervatting van de competitie. Komende dinsdag mogen we naar Rotterdam voor een bekerwedstrijd tegen eredivisionist Sparta. Enkele jaren geleden kwamen de Spartanen op bezoek in Volendam voor de kwartfinale van de beker. Het Kras Stadion kolkte vanaf de eerste minuut. Er was vuurwerk, emotie en een late gelijkmaker in de verlenging. We verloren met penalty’s, maar de sfeer was geweldig. Een magisch avondje zoals in 2017 zou ons zó uit de huidige dip kunnen helpen.

Of we ook echt van Sparta kunnen winnen, weet ik niet. Wel weet ik dat een stunt het nieuwe fanatisme in leven kan houden. De verkoop voor de busreis is gestart. Het bier staat al koud. Want wat er ook gebeurt: wij zijn er weer bij.

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen