Flinke tegenvaller voor AZ: ook dak boven het hoofdgebouw moet worden vervangen

Flinke tegenvaller voor AZ: ook dak boven het hoofdgebouw moet worden vervangen
Het stadion van AZ in augustus. Na nieuw onderzoek is nu besloten dat ook het dak boven het hoofdgebouw (op de foto het voorste deel van het stadion) moet worden vervangen.
© Foto ANP
Alkmaar

Een flinke tegenvaller voor AZ. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat ook het dak boven de hoofdtribune niet als honderd procent veilig kan worden beschouwd. Het gevolg is dat ook dát deel van het dak moet worden vervangen.

Dat komt AZ op flink wat extra werk te staan. Wat dit betekent voor de planning is nog niet duidelijk. AZ bekijkt nu met betrokken partijen wanneer de werkzaamheden kunnen starten en wanneer die klaar kunnen zijn. Met de demontage van het dak boven de andere drie tribunes werd op 1 oktober een begin gemaakt.

AZ-Ajax

Volgens de huidige planning hoopte AZ op 15 december de thuiswedstrijd tegen Ajax weer in het eigen stadion te kunnen spelen. Op dat moment zou driekwart van het dak gedemonteerd zijn en zou er gespeeld moeten worden in een stadion zonder dak - alleen de hoofdtribune zou in dat geval nog overdekt zijn.

Andere locatie

Of die planning nu gehaald wordt, is nog maar de vraag. Mocht AZ-Ajax op 15 december niet in het Afas Stadion gespeeld kunnen worden, dan zal AZ een andere locatie voor die wedstrijd moeten vinden. De gemeente Den Haag heeft namelijk eerder al laten weten dat AZ-Ajax niet in het stadion van ADO Den Haag mag worden gespeeld, met het oog op mogelijke supportersrellen. De andere thuiswedstrijden van AZ voor de winterstop mogen wel allemaal in het stadion van ADO Den Haag worden gespeeld. Over de thuiswedstrijden ná de winterstop zijn nog geen afspraken gemaakt, vooral omdat AZ er tot op heden vanuit ging dat er tegen die tijd weer in het eigen stadion zou kunnen worden gespeeld.

Neerwaartse windbelasting

Op zaterdag 10 augustus stortte een deel van het dak van het AZ-stadion in. Uit onderzoek bleek nadien dat ’neerwaartse windbelasting’ de oorzaak was - naast constructiefouten. In het ontwerp van het dak was geen rekening gehouden met zulke neerwaartse windbelasting.

Met de uitkomsten van dat onderzoek in de hand besloot AZ driekwart van het dak te vervangen. Het resterende kwart, namelijk het dak boven de hoofdtribune, kon blijven zitten omdat dat een andere constructie heeft.

Nieuw onderzoek

Na nieuw onderzoek heeft AZ die plannen nu gewijzigd. Uit dat nieuwe onderzoek van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV is namelijk gebleken dat ook het dak boven de hoofdtribune niet is berekend op neerwaartse windbelasting.

,,We stellen de veiligheid van onze fans en bezoekers voorop en nemen dus geen enkel risico. Daarom hebben we besloten zo snel mogelijk ook het dak boven de hoofdtribune te vernieuwen’’, zegt Robert Eenhoorn, directeur algemene zaken van AZ. ,,Ondertussen wordt gekeken naar een veilige oplossing voor de thuisduels in december.’’

Flinke tegenvaller voor AZ: ook dak boven het hoofdgebouw moet worden vervangen
Met de demontage van het ingestorte dak is deze maand een begin gemaakt.
© Foto Theo Brinkman

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen