Lakenvelder geboren in Aartswoud

1/2
Aartswoud

Eindelijk hoopvol nieuws van het agrarisch front. Ditmaal van het Rundveemuseum in Aartswoud.

Hier is enkele dagen geleden een lakenveldertje geboren. Het stierkalfje (geboortegewicht vijftig kilo) is nog geen week oud en verkeert in blakende gezondheid. Hij besteedt zijn tijd voornamelijk met slapen in het stro van de potstal. Met moeders in de buurt. In de directe nabijheid want ze wijkt geen centimeter van haar jong. Zodra andere runderen nieuwsgierig komen kijken, kunnen ze een welkgemikte oplawaai krijgen.

Waarschuwing

De scherpe hoorns vormen een geducht waarschuwingsmechanisme, weet Hanneke de Boer. ,,Dat is natuurlijk het moederinstinct. Zodra ik over het hek zou stappen om bij het kalf te komen, treedt er bij de moeder een alarm in werking. Dus het lijkt me niet zo verstandig om dat te doen.’’

Bij het stalpersoneel van het Rundveemuseum heerst grote blijdschap om het kalf.

Kenmerkend voor de lakenvelder is de witte band om hun middel. Dit in tegenstelling tot de veel algemenere roodbonten of zwartbonden. De bijzondere lichaamstekening is karakteristiek. Alsof er een wit laken om hun middel is gespannen, vandaar de naam. Lakenvelders vormen een oud runderras. Ze zijn al te zien op schilderijen van bekende meesters uit de zeventiende eeuw.

De geboorte van het kalf past precies in de doelstellingen van het Rundveemuseum. Die zijn gericht op het behoud van oude en vergeten runderrassen, waaronder de lakenvelder.

Dat het een stiertje is geworden, heeft volgens Hanneke de Boer twee kanten. ,,Enerzijds heb je liever een koe om de lijn van voortplanting door te trekken. Anderzijds is het ook wel goed dat het een stiertje is geworden. Anders krijgen we te veel koeien en dan zou je later in de problemen kunnen komen vanwege de regelgeving. Dan ga je namelijk te veel op een traditionele koeienstal lijken en dat is niet de bedoeling. Wij vallen onder bijzondere regelgeving vanwege de bijzondere runderrassen en dat willen we graag zo houden.’’

Dat ook geluk nooit alleen komt, bewijst de geboorte van de lakenvelder. Want Hanneke de Boer en Elly Deutekom zijn toevallig druk bezig met de voorbereiding van de Open Stal op zondag 3 november. Voor het publiek een mooie gelegenheid op kraamvisite te komen en deel te nemen aan de fotografiewedstrijd. Daarbij staat, hoe kan het anders, het jonge leven centraal, met eraan vastgekoppeld een fotografiewedstrijd.

Meer info: www.rundveemuseum.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons