Premium

Haarlemse karateka’s werken WK in Chili af tussen de brandende bussen en ’in het epicentrum van de rellen’ [video]

Haarlemse karateka’s werken WK in Chili af tussen de brandende bussen en ’in het epicentrum van de rellen’ [video]
René van Teeffelen maakte deze foto vanaf zijn balkon: We zijn al twee keer in gaswolken terechtgekomen.’’
Santiago

Terwijl op straat de bussen in brand staan, begint een groepje jonge Nederlandse karateka’s in Chili aan de jeugd-WK. René van Teeffelen uit Hoofddorp reisde met zijn zoon mee en kan niet geloven wat hij ziet. „De sporters zitten in het epicentrum van de rellen.”

René van Teeffelen is de vader van karateka Sebastiaan die - als het aan de internationale karatebond WKF ligt - woensdag ’gewoon’ de mat op gaat in de Chileense hoofdstad Santiago. Daar zijn rellen ontstaan na uit de hand gelopen protesten tegen aangekondigde tariefsverhogingen in het openbaar vervoer. „Het is onbegrijpelijk dat de zaak niet is afgelast”, aldus René.

Sebastiaan (16) is een van de jonge karateka’s die in Chili is vanwege de wereldkampioenschappen voor de jeugd. Hij is lid van het Haarlemse Kenamju. Zijn vader is met hem meegereisd en ziet de boel in Chili escaleren.

„De noodtoestand is inmiddels uitgebreid van de hoofdstad Santiago naar geheel Chili. Het evenement toch door laten gaan, zal wel met politiek en geld te maken hebben, denk maar eens aan de prijs voor eventuele nieuwe vliegtickets voor de ruim duizend sporters die hier zijn.”

Doden

René van Teeffelen gelooft nog steeds niet wat zich vanaf het balkon van zijn appartement voor zijn ogen ontrolt: „Er zijn duizenden militairen en agenten op straat voorzien van tanks en pantserwagens. En er vallen nog voortdurend doden bij de straatgevechten, rellen en plunderingen. De sporters zitten bij elkaar in een hermetisch afgesloten hotel, met onder anderen de Bulgaren. Ik verblijf daar ongeveer een kilometer vandaan, maar zij zitten in het epicentrum van de rellen. Ze hebben al een aantal angstige momenten beleefd, met een aantal dichtbij in brand gestoken stadsbussen in de buurt van een tankstation. Nadeel is ook dat het hotel niet meer wordt bevoorraad en dat ze zelf op straat op zoek moeten naar eten en drinken. Supermarkten zijn gesloten, alleen kleine lokale winkeltjes zijn open met ellenlange wachtrijen voor de deur.”

Smeerseltjes

René vraagt zich ook af hoe het met de wedstrijden zal gaan: „Sebastiaan gaat vanmiddag sporten. De wedstrijden lopen altijd uit en voor je het weet zit je midden in de avondklok die om acht uur begint. De vraag is dan of toeschouwers en supporters nog naar buiten kunnen. We zijn hier al twee keer in gaswolken terechtgekomen. Het viel mij wel op hoe vriendelijk de lokale bevolking is door ons als buitenlanders te helpen met ogen uitspoelen en smeerseltjes en dergelijke. Ik ga zo ook maar eens op zoek naar proviand en kijken of er nog cash geld uit de automaten komt.”

Clubcoach

Maandag liet de clubcoach van Kenamju, René Oerlemans, al weten niet af te reizen naar Chili vanwege de onveiligheid. Naast Sebastiaan is ook zijn Haarlemse clubgenoot Nadine Hollander (18) aanwezig in Santiago. De totale Nederlandse delegatie bestaat uit veertien sporters.

De Karatebond Nederland geeft op de eigen website geen commentaar op de situatie. Ook bellen naar het bondsbureau sorteerde dinsdag geen effect.

Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken heeft het reisadvies nog niet aangescherpt en rept alleen over veiligheidsrisico’s. De Nederlandse sporters moeten als groep bij elkaar blijven en zullen ook gezamenlijk terugreizen na afloop van de WK op zondag - als het toernooi dan nog niet is stopgezet.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen