Premium

Woede over negeren dassenburcht bij massale kap op landgoed Monnikenberg

Woede over negeren dassenburcht bij massale kap op landgoed Monnikenberg
Jelle Harder bij de dassenburcht op landgoed Monnikenberg waarvoor hij naar eigen zeggen al maanden waarschuwt.
© foto studio kastermans/leon dakkus
Hilversum

Bij de kap van duizenden bomen op landgoed Monnikenberg aan de rand van Hilversum is de provincie de fout ingegaan met het negeren van een dassenburcht.

Dat stelt de Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve, die al jaren met grote alertheid de plannen voor de snelle busbaan (HOV) in het bosgebied volgt. Twee weken geleden is begonnen met het kappen voor het tracé van die bus langs het spoor en het geplande ecoduct daaroverheen. Natuurkenner Jelle Harder van de vereniging, dertig jaar werkzaam geweest voor Landschap Noord-Holland, waarschuwde naar eigen zeggen al begin juni de provincie Noord-Holland dat er een burcht in het gebied was met ’actieve dassen’. Ook de maanden daarna zegt hij in diverse gesprekken wederom de dassen aangekaart te hebben.

,,Maar de provincie hecht blijkbaar waarde aan twee onderzoeksbureaus die hier zijn wezen kijken. Die komen van elders. De ene heeft de burcht niet gezien, de andere stelt dat er geen activiteit meer is. Maar dat is er wel degelijk”, aldus een boze Harder, die zegt dat hij ook heeft aangeboden om mee te gaan. ,,Die bureaus hebben soms te weinig verstand van dassen, zeker uit Noord-Holland. Daar heb je ze niet veel.”

De das is beschermd. De aanwezigheid van het dier zorgde elders in de regio al voor uitstel van bouwplannen. Zo is in Soesterberg getracht twee dassen op landgoed Oude Tempel weg te vangen door het gebied af te zetten met hekken en een vangkooi. ,,Maar hier niet dus. De kap had door kunnen gaan, alleen een stuk zet je dan af”, aldus Harder, die zegt niet te weten of de dassen er nu nog zijn. ,,Het kan dat de dieren zich vanwege de stress stil houden onder de grond.”

De provincie overtreedt hiermee volgens hem de wet. ,,Daarom gaan we namens de vereniging een verzoek om handhaving indienen bij de rechtbank. Dan kan een boete volgen en opdracht om het leefgebied te verbeteren.” Een woordvoerster van de provincie zegt dat de kwestie de aandacht heeft. ,,Indien nodig worden passende maatregelen getroffen.” Ze wijst erop dat er in de besluitvorming rond het project in Anna’s Hoeve en Monnikenberg veel aandacht is voor de natuur.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen