Blaricummer handelde in gestolen Apple-computers

Blaricummer handelde in gestolen Apple-computers
Blaricum

Na een hernieuwd verzoek van de advocaat zal alsnog een getuige worden opgeroepen in de strafzaak in hoger beroep tegen de 39-jarige Blaricumse verdachte, Khalid B.. De Blaricummer staat terecht voor de heling van gestolen Apple-producten van 2013 tot en met 2016.

Het Openbaar Ministerie had laten weten dat de getuige na een zoektocht onvindbaar bleek te zijn. Maar de advocaat kwam nadat een andere getuige tijdens het proces aan het woord was geweest met een adres waar de man eventueel zou verblijven. De getuige leverde B. computers en onderhield contact met hem. Hij zou kunnen verklaren dat B. in eerste instantie niet wist dat het om gestolen computers ging.

Het hof vond dat het OM een toch een nieuwe poging moest wagen om de getuige te vinden en heeft de het proces voor onbepaalde tijd aangehouden.

Zes jaar

B. werd na een eis van zes jaar veroordeeld door de rechtbank in Amsterdam tot een celstraf van 42 maanden in 2017. Hij is in hoger beroep gegaan omdat hij vindt dat hij onterecht is veroordeeld en veel te zwaar is gestraft.

B. zou volgens justitie jarenlang een handeltje in gestolen Apple-computers hebben gehad. Hij kwam in contact met twee mannen die hem de computers aanboden tegen een gereduceerd bedrag. Hem zou verteld zijn dat het ging om partijen uit failliete boedels zo liet een andere getuige dinsdagmiddag voor het hof weten.

Later zou B. erachter zijn gekomen dat het ging om gestolen waar. Volgens B. is dat maar een korte periode van een paar maanden geweest. Maar justitie heeft aanwijzingen in de secuur bijgehouden administratie van B. dat deze werkwijze jarenlang heeft plaats gevonden.

Opmerkelijk is dat B. de aanboden spullen altijd contant afrekende. Ook werden de pc’s op ongebruikelijke tijden, ´s nachts, afgeleverd en op ongebruikelijke plaatsen. Na de koop wiste B. het besturingssysteem van de Apple en installeerde het opnieuw. B. had veel kennis van computers. Het kopen, opknappen en weer doorverkopen was eerst een hobby maar door de jaren heen uitgegroeid tot een bedrijf.

Twaalf gedupeerden onder wie een aantal bedrijven waar tientallen pc’s zijn weggehaald, hebben aangifte tegen B. gedaan en claimden schade tot in totaal ruim vijftigduizend euro. Daarnaast is hem een ontnemingsvordering opgelegd.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen