Premium

Groen (verkeers)licht voor Hilversumse LHBTI’ers: hand in hand de Schapenkamp over

Groen (verkeers)licht voor Hilversumse LHBTI’ers: hand in hand de Schapenkamp over
Aan de ene kant ’mannetjes’ en aan de andere kant ’vrouwtjes’.
Hilversum

Voetgangers die keurig naar het verkeerslicht kijken voor het oversteken, hebben het wellicht al opgemerkt. Op de Schapenkamp recht voor de ingang van Station Hilversum is een speciaal LHBTI-voetgangerslicht geplaatst.

Anders dan bij ’normale’ voetgangerslichten staat er geen mannetje of vrouwtje op de groene en rode lamp. Nee, hier staan twee mannetjes of vrouwtjes afgebeeld. Hand in hand en met een hartje in het midden. Dat het figuurtjes op het verkeerslicht veranderd zijn in twee homoseksuelen en twee lesbiennes is niet zomaar. Het is een onderdeel uit het LHBTI-plan van de gemeente Hilversum. Dit lokale ’regenboogbeleid’ is ter bevordering van de sociale acceptatie en veiligheid van LHBTI’ers (Lesbische vrouwen, Homoseksuele mannen, Biseksuelen, Transgenders en Intersekse personen).

„In het LHBTI-beleidsplan staat beschreven dat de acceptatie en zichtbaarheid ook ondersteund kan worden met fysieke uitingen”, vertelt Rebekka Timmer, lid van de werkgroep LHBTI. De werkgroep wordt gevormd door Hilversummers die brainstormen over LHBTI-beleid in Hilversum. Het idee voor de voetgangerslichten komt uit deze groep. „We zagen de stoplichten in andere steden en kwamen zo op het idee. Zo liep ik in Madrid en keek ik of het licht al groen was en zag toen het plaatje. Ik vond het meteen heel cool.” In veel Nederlandse steden ligt een regenboogzebrapad, maar daar is in Hilversum expres niet voor gekozen, legt Timmer uit. „Zo’n zebra geldt niet als een ’echte’ oversteekplaats. Dus je hebt geen voorrang. Daarnaast zijn blindengeleidehonden hier niet in getraind.”

„De stoplichten blijven er staan”, zo meldt een woordvoerder van de gemeente. „Vooralsnog komen ze niet op andere plekken in Hilversum.” Veel kosten zijn er niet mee gemoeid, het is een kwestie geweest van het glasplaatje vervangen, legt een zegsvrouw uit.

Volgens Timmer komen veel positieve geluiden over het licht binnen. „Ik zie vooral op sociale media heel veel leuke reacties.”

Datzelfde geldt voor de Regenboogweek, dat in het teken stond van de acceptatie van de LHBTI-gemeente in Hilversum. „Het is heel goed gelopen. Ik heb niet gehoord van nare reacties tijdens de week”, vertelt Timmer. „Zelfs tijdens het flyeren bij het station was iedereen leuk en aardig.” In haar ogen is het voor herhaling vatbaar. „We moeten door blijven gaan om de zichtbaarheid te vergroten in Hilversum.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen