Premium

Indiase diversiteit door de lens van Gerard Rooseboom op Kunst10Daagse Bergen

Indiase diversiteit door de lens van Gerard Rooseboom op Kunst10Daagse Bergen
© Foto Gerard Roosenboom
Bergen

Bij het thema lust denk je misschien vooral aan begeerte, verlangen, iets seksueels of een lust voor het oog. Maar het kan ook eetlust zijn, of reislust. En dat laatste is zeker van toepassing op de Bergense fotograaf Gerard Roosenboom, twee jaar geleden genomineerd voor de National Geographic Nederland fotowedstrijd.

Hij fotografeert sinds zijn zestiende, deed de grafische school en later de fotovakschool en maakte reportages in opdracht van grote bedrijven als Stedelijk Museum Amsterdam, de Nederlandse Spoorwegen en de Bijenkorf. Sinds zijn negentiende reist hij de wereld rond. Zijn eerste grote reis was er eentje van een jaar door Noord- en Zuid-Amerika, die resulteerde in een eerste expositie met als thema Indianen in Latijns-Amerika.

De afgelopen twintig jaar reist hij veel naar India. Toen hij dit land voor het eerst bezocht, raakte hij betoverd door de kleurrijke bevolking en de diversiteit aan stammen en culturen. Tijdens elke reis door India ontdekt hij weer nieuwe plekken en bevolkingsgroepen, die niet of nauwelijks met toerisme in aanraking zijn geweest.

Zoals in Rajasthan, een deelstaat in het noordwesten van India, nabij Pakistan. Een gebied met een enorme culturele rijkdom. Met forten, tempels en paleizen in een decor van een woestijnachtige achtergrond met traditioneel geklede bewoners in kleurrijke kleding behangen met authentieke juwelen.

Ook deze foto maakte hij in Rajasthan. Het is een van de beelden die deel uitmaken van zijn Kunst10Daagse-expositie bij ECHT aan de Oude Prinsweg 5 in Bergen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen