’Er is ongekend veel sympathie voor gedenkplek vermoorde Joodse burgers’; financiering voor monument komt rond

Een impressie van het monument dat volgend jaar klaar moet zijn.
© Illustratie West8
Den Helder

De financiering van het monument ter nagedachtenis aan vermoorde Joodse stadgenoten komt rond, aldus de Stichting Herdenkingsstenen Den Helder.

,,We zijn daar inmiddels zo zeker van dat we aan architect Edzo Bindels de definitieve opdracht hebben gegeven’’, zegt voorzitter Peter de Vrij. De gedenkplek, met voor alle 118 slachtoffers een paaltje, kost 75.000 euro. ,,Woningstichting heeft een bijdrage gegeven, we hebben nog aanvragen uitstaan bij twee fondsen en de gemeente wil vijftigduizend euro bijdragen. Daarnaast zijn er heel veel donaties gedaan, van vijf euro tot forse bedragen. Er is ongekend veel sympathie voor het initiatief, het is hartverwarmend hoe mensen reageren.’’

De synagoge anno 1900.
© Foto Helderse Historische Vereniging

Het monument wordt op 29 april onthuld in het Stadspark, nabij de Kanaalweg waar vroeger de synagoge was. Op de plek waar het Joodse gebedshuis stond, wordt volgende week woensdag een herdenkingstegel onthuld. De onthulling maakt deel uit van de vijfde steenlegging. Voor twintig vermoorde Joodse stadgenoten wordt bij hun laatste woonhuis in Den Helder een herdenkingssteen onthuld. Voorafgaand is er vanaf half één een openbare bijeenkomst in de Bethelkerk aan de Prins Hendriklaan. De onthullingen zijn aan de Kanaalweg en Loodsgracht.

De nieuw gebouwde synagoge anno 1928. Het gebedshuis werd in de oorlog verwoest.
© Foto Helderse Historische Vereniging

Lees ook: Zijn eigen bloed opdrinken was voor Joodse Joseph een levensreddende list

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.