Premium

Column Fit blijven: Morgen ga ik stoppen, echt!

Column Fit blijven: Morgen ga ik stoppen, echt!

Leefstijlcoach Mijke Dirks helpt mensen om fit te blijven. Ze geeft hier wekelijks advies.

Vroeger, en dat is eens over zo heel lang geleden, stond er tijdens verjaardagen standaard een glaasje met sigaretten op tafel. Met alle kennis van nu, is het bijna ondenkbaar dat men zich toch waagt aan deze verslavende gewoonte die de oorzaak kan zijn van verschillende hart- en vaatziekten en kankervormen.

Wat maakt een sigaret nou zo verslavend? Sec kijkend naar de sigaret is het de nicotine dit is de verslavende stof is. Tevens zorgt de nicotine voor een hoge bloeddruk, beschadiging en vernauwing van de bloedvaten.

Daarnaast zitten er naast teer en koolmonoxide nog veertig andere giftige stoffen in de sigaretten rook die je inademt wanneer je rookt, of meerookt.

Roken is ook vaak een gewoonte. Na het eten even ’lekker’ een sigaretje opsteken. Of roken omdat het je een ontspannen gevoel geeft.

Wat het eigenlijk niet doet. Van roken gaan je hartslag en je bloeddruk juist omhoog, waardoor er in het lijf een stressgevoel blijft.

De combinatie van de gewoonte en de verslaving maakt het zo lastig om te stoppen. Terwijl stoppen echt de moeite waard is! Wist je dat wanneer het je lukt om voor je 35e te stoppen je een vergelijkbare levensverwachting hebt als iemand die nog nooit heeft gerookt? En van de rokers die stoppen rond het 50e levensjaar halveert het sterfterisico.

Hoe het stoppen aan te vliegen? Zorg voor een steuntje in de rug, je hoeft het niet alleen te doen. Middels je omgeving, een app, een boek of een coach. Wanneer de wil er echt is, is er zeker een weg.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.