Premium

Enkhuizen stelt gemeentelijk beleid houtkachels uit: nauwelijks klachten over rook

Enkhuizen stelt gemeentelijk beleid houtkachels uit: nauwelijks klachten over rook
Er komen in Enkhuizen voorlopig geen strengere regels voor het stoken van houtkachels.
© Archieffoto ANP
Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen komt dit jaar niet meer met lokaal beleid voor het gebruik van houtkachels. Dat melden burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Overigens zijn in 2019 maar vijf klachten over houtstookoverlast binnengekomen.

Zes raadsfracties steunden in april een motie van Jannie Aukes (Nieuw Enkhuizen), nadat zij door inwoner Bob Sikkema meerdere keren waren geconfronteerd met verontrustende cijfers over de gezondheidseffecten van het stoken van houtkachels. In de motie werd daarom aangedrongen op gemeentelijk beleid.

Daarbij werd vooral gedacht aan strengere eisen, zoals het gebruik van een fijnstoffilter, schoorstenen die aan een bepaalde hoogte voldoen en vanaf 1 januari 2020 richtlijnen voor beperkt gebruik van houtkachels, bijvoorbeeld alleen in het weekend en als het weer dit toelaat. Ook werd aangedrongen op betere informatieverstrekking over het gevaar van houtkachels en milieuvriendelijke alternatieven.

Aangehouden

De motie werd uiteindelijk aangehouden, nadat verantwoordelijk wethouder Esther Heutink meldde te willen wachten op het Schone Lucht Akkoord van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat werd toen nog rond de zomer verwacht, nu pas eind dit jaar.

Hierin komen onder meer maatregelen voor houtstook te staan. Ook worden proeven opgestart, zoals de pilot ’Lokale aanpak van gezondheidsschades door houtrook en de mogelijkheid voor houtstookvrije (nieuwbouw)wijken’. Bij gebleken succes worden afspraken gemaakt over uitbreiding hiervan en daar wil Enkhuizen op meeliften. Datzelfde geldt voor objectieve criteria voor hinder en/of gezondheidsschade door houtrook, die nu worden ntwikkeld door TNO.

Tips geven

Tot die tijd komen er dus geen strengere regels in Enkhuizen. Wel blijft de gemeente in het stookseizoen informeren en tips geven hoe dit verantwoord kan, via de website en de voorlichtingspagina in het weekblad. Daarbij wordt ook gewaarschuwd dat de gemeente kan handhaven op voorschriften uit het Bouwbesluit. In 2019 zijn bij de gemeente geen handhavingsverzoeken ingediend over houtstookoverlast door particulieren en bedrijven. Wel zijn vijf klachten in behandeling genomen door de eigen toezichthouder. Twee klachten waren afkomstig uit de binnenstad. De ene is opgelost door het ’aanleren van beter stookgedrag’, de andere door het verhogen van de rookgasafvoer.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen